51 водещи тенденции в уеб дизайна за 2021 г.

  • Home
  • blog
  • 51 водещи тенденции в уеб дизайна за 2021 г.

Tенденции и стандарти за дизайн на уебсайтове за 2021 г.

Най-добрите практики за създаване на уеб през 2021 година.

Винаги ще има аспекти на уеб дизайна, които никога няма да изчезнат – лесна за употреба навигация, сигурност на данните и скорост за зареждане на уеб страниците.
Уеб дизайнът се променя непрекъснато и може да е трудно за дизайнерите да останат на върха на вълната от нови дизайнерски тенденции. Тук сме, за да ви кажем какво можете да очаквате през следващата година. Сега нека да разгледаме най-добрите тенденции в уеб дизайна за 2021 година.

Тенденциите в дизайна често са повлияни от културни промени, които се случват по целия свят. Тази година преживяхме забележително драматични промени в сферата на цифровия дизайн. COVID-19 ни постави в карантина, подтиквайки ни да се задълбочим в дигиталния свят и променяйки начина ни на живот. Дистанционната реалност и оставането у дома, предизвика дизайнерите да пресъздадат преживяванията от реалния живот и да ги направят достъпни цифрово.

Уеб дизайнерите  се възползваха от случая, като са изследвали множеството пътища на визуална комуникация, които могат да генерират повишени нива на ангажираност. Това включва нововъведение на типография, необичайни цветови схеми, 3D симулации на продукти за онлайн купувачи, за да назовем само няколко.

В по-долните примера ще намерите индивидуални тенденции, които отговарят на отделни отрасли и потребителски персони. Важно е да запомните, че прилагането на тези стилове не е просто естетическо решение. По същество това е балансиращ акт между качество и количество. Това означава, че прилагането на възможно най-много тенденции към един уебсайт няма да постигне целите ни за създаване на уеб. Решаването на това, коя конкретна тенденция отговаря на нашите бизнес цели, е това, което ще повлияе положително на нашата аудитория и начина им на действие.

1. Времето за зареждане на уебсайта и скоростта на страницата са изключително важни!

Web Design Trends Example: Website Load Time and Page Speed Are King
Един от най-важните стандарти за уеб дизайн е свръхбързото време за зареждане. Бързото време за зареждане е от съществено значение за UX и SEO от години и продължава да бъде основен приоритет за уебсайтовете, които искат да се класират добре и да конвертират по-добре.

Проучванията казват, че повече от половината интернет браузъри очакват уебсайтът да се зареди бързо и за не повече от две секунди след щракване върху връзката му. Ако зареждането на сайта ви отнема повече от три секунди, посетителите ви най-вероятно ще си тръгнат и има голяма вероятност да не се върнат отново!

Ефективността на уебсайта има пряко въздействие върху крайния резултат на компаниите. Pinterest намали възприеманото време за изчакване с 40%, а това увеличи трафика и регистрациите в търсачките с 15%. (цитат)

2. Интелигентно зареждане на съдържание за по-приятно потребителско изживяване
Много от нас може да са виновни за наличието на тежки ресурси с много графични елементи и интеграции на трети страни, които могат да забавят сайтовете ни. За щастие има много различни начини за разработване на интелигентни уебсайтове, които изтеглят само съдържанието, което виждате и имате нужда.

Мързеливото зареждане и безкрайното превъртане не са съвсем нови технологии. Най-добрите социални мрежи използват това от години, особено що се отнася до безкрайното превъртане. Подходът е популярен и при уебсайтове с дълга (една) страница.

Всички уебсайтове трябва да обмислят как прилагането на един или два технологични подхода може да им помогне да надминат или надминат конкуренцията. Тези функции могат да помогнат за подобряване на потребителското изживяване за всички посетители на уебсайта, което може да подобри вашия процент на конверсия и класиране.

Lazy Load гарантира, че уеб браузърът (като Google Chrome, Safari и Firefox) ще изтегли само съдържанието, което виждате на екрана, без да губи ценни сървърни ресурси и ВРЕМЕ, за да зареди извън екранното съдържание, което може никога да не се види.

Много посетители на уебсайта никога не достигат до дъното на уеб страница. Така че защо да зареждате това съдържание и да увеличавате времето за зареждане на сайта. По-добър подход е зареждането на съдържанието, когато започват да превъртат страницата надолу и да се приближават до нея.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Интелигентно натоварване на съдържание за по-приятно потребителско изживяване

Web Design Trends Example: Smart Content Load for a More Enjoyable User Experience

3. Персонализирано съдържание според вашата геолокация и история на сърфиране
Може би сте посетили уебсайт и след това се върнете към него няколко часа или дни по-късно, за да видите, че съдържанието се е променило. Когато го издърпате на телефона си за първи път или в друг браузър, виждате оригиналното съдържание, което сте виждали при първото посещение на уебсайта.

Не е тайна, най-напредналите уебсайтове проследяват историята ни на сърфиране и знаят местоположението ни. Но най-модерните уеб агенции ще посъветват своите клиенти да показват динамично съдържание, съдържание въз основа на предишно поведение на потребителя или това, което знаем за даден потребител. Не родово съдържание, създадено да служи на всички.

Персонализирано съдържание, създадено за потребители, които се връщат на вашия уебсайт за втори или трети път, може да увеличи конверсията.

Това изпитвате всеки път, когато използвате Google като търсачка. Хората, които търсят близкия ресторант в Роли, Северна Каролина, ще видят различни резултати от потребителите в други градове.

Страхотен уебсайт с директории също ще разпознае вида на храната, която харесвате. Ако сте преглеждали или запазвали италиански ресторанти в миналото, може да има смисъл да претеглите италианските ресторанти по-високо в резултатите от търсенето.

Друг пример е, когато посетите уебсайта на банката си за първи път и трябва да добавите потребителското си име и да маркирате браузъра си като „доверен“. Когато се върнете, банката ще разбере, че сте физическо лице или бизнес клиент. Така че те ще прокарват своите жилищни или търговски предложения според вашия статут на клиент.

Персонализираното съдържание вероятно е по-важно за собствениците на уебсайтове за електронна търговия. Показването на наскоро разгледани, запазени или харесвани продукти за онлайн купувачи може да доведе до увеличени реализации. Открояването на изоставеното съдържание на количката за завръщащите се клиенти също е от решаващо значение за поддържане на по-висок процент на конверсия.

Без да осъзнават, персонализираното съдържание на уебсайта стана по-очаквано от потребителите; и това ще бъде още по-доминиращ фокус за успешно присъствие в мрежата.

Web Design Trends Example: Personalized Content According to Your Geolocation and Browsing History

4. Прогресивни форми за подхранване на олово, интегрирани с вашия CRM инструмент
Онлайн формулярите за генериране на потенциални клиенти са един от най-важните елементи на уебсайта за маркетинг. Искаме да опознаем много за посетителите на нашия уебсайт, но не можем да задаваме твърде много въпроси по всяко време. Поставяме прогресивни / динамични форми за контакт на целевите страници и показваме полета според пътуването на потенциалния клиент.

В идеалния случай не искаме да показваме твърде много полета във формуляр, но винаги можем да коригираме полетата на формуляра според данните, които вече знаем за нашите потенциални клиенти. Може да поискаме името, фирмата и имейл адреса при първото преобразуване и след това да поискаме полетата за телефонен номер, заглавие, размер на компанията и приходите на компанията при следващата възможност за преобразуване.

Нашият CRM, подобно на HubSpot, съхранява информацията за нашите потенциални клиенти. Чрез интегрирането му с нашия уебсайт. CRM може да разпознае възможността, когато се върнат на нашите уебсайтове и да покажат полета с формуляри на целевите страници, които не знаем за контакта.

Non-Progressive Lead Nurturing Forms

5. Chatbots стават подобни на хора

Web Design Trends Example: Chatbots Become Human-like
Chatbots са друга функция, която е популярна от няколко години и ще продължи да бъде актуална през 2021 г. Тъй като изкуственият интелект и машинното обучение продължават да стават все по-усъвършенствани, очакваме да видим, че chatbots се превръщат в норма за прости заявки за обслужване на клиенти и „лично пазаруване . “

Например, ако клиент посети вашия уебсайт, търсейки телефонна поддръжка и чатботът знае, че има налично безплатно надстройване на телефона. Chatbot може да ги уведоми за надстройката. Това може да доведе до положително преживяване за клиента и да спести на бизнеса разходите за поддръжка на клиенти, свързани с разговор с жив човек.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Chatbots стават подобни на хора
6. Гласово активиран интерфейс

Начинът на достъп до информацията се променя – вместо да въвеждаме в Google, сега задаваме въпрос или отправяме искане. Това означава, че уеб дизайнът се адаптира, за да се справи с разпространението на гласови чат ботове и виртуални асистенти. Въпреки че гласово активираният интерфейс не е нещо обичайно за повечето уебсайтове, тази нововъзникваща тенденция няма да отиде никъде в обозримо бъдеще.

Можем да очакваме да виждаме все повече и повече уебсайтове, които интегрират гласово търсене като опция за традиционното търсене на текст.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Гласово активиран интерфейс

Web Design Trends Example: Voice-Activated Interface

7. Достъпност и наличност
Приобщаването и достъпността са повече от тенденция, но нараства нуждата от уеб дизайн, който да отчита нуждите на хората с увреждания. Наличието на сайт, в който всеки посетител може да навигира и да си взаимодейства, е повече от просто част от доброто обслужване на клиентите и предоставянето на отлично изживяване. Той може да увеличи конверсията, да стимулира вашата SEO и да ви помогне да достигнете до по-голяма аудитория.

Елементите, които подобряват достъпността, включват:

Създаване на силен цветен контраст между текст и фонове;
Добавяне на индикатори за фокус, като правоъгълния контур, който се показва около връзките, когато се използва навигация с клавиатура;
Използване на етикети и инструкции с полета на формуляра, а не с текст с нисък контекст на заместител;
Използване на функционални alt етикети за изображения (което също стимулира SEO!);
Пример за тенденции в уеб дизайна: Достъпност и наличност

Web Design Trends Example: Accessibility and Availability
8. Интерактивност
Добавянето на интерактивни секции към вашия уебсайт е чудесен начин да осигурите стойност за посетителите, да ги накарате да се ангажират с вашия уебсайт и да научат повече за тях.

Да предположим, че сте били брокер и сте добавили ипотечен калкулатор към вашия уебсайт. Предлагате стойност на посетителите си, като същевременно научавате повече за тях въз основа на данните, въведени във вашия калкулатор.

Примери за интерактивен маркетинг включват:

Оценки като викторини
Анкети и проучвания
Калкулатори
Състезания
Пример за тенденции в уеб дизайна: Интерактивност

Web Design Trends Example: Interactivity
9. VR
VR опитът на уебсайтовете ще продължи да се увеличава през следващите години. Помислете за сайтове като Airbnb, които ви позволяват да обиколите наем преди да резервирате резервация. Или способността на сайта за мебели IKEA да покаже как би изглеждал диван във вашата стая.

VR може да бъде мощен инструмент за уебсайт, който да обслужва полезно и смислено съдържание на посетителя на сайта по начин, който им помага да вземат решения за покупка.

Web Design Trends Example: VR

10. Микро взаимодействия
На уебсайта микро-взаимодействията са малки анимации, които предлагат фина обратна връзка на потребителите. Всички сме свикнали да виждаме връзката да сменя цветовете, когато потребител миши върху нея. С фокуса върху микро взаимодействията, на същия опит може да се обърне повече внимание, за да се открои малко повече. Като например да накарате курса на мишката да се промени в различно изображение в зависимост от връзката, върху която е надвиснал.

Web Design Trends Example: Micro Interactions

11. Микро анимация
Както може би се досещате от името, микро анимациите са малки анимации. Но в този случай малкият не означава незначителен. Микро анимациите са изключително полезни, когато става въпрос за насочване на потребителите през техните взаимодействия с вашия уебсайт. Те също могат да добавят елемент на игривост към вашия сайт, както направи Smashmallow с микро анимациите в героя си:

Микро анимациите са популярни от няколко години, но през 2021 г. ще стане въпрос за тяхното органично използване. Както обясни нашият потребителски интерфейс / дизайнер, ще обмислим как нещата се движат, ако са на крива или колело, вместо на равна равнина.

Една от най-новите тенденции в уеб дизайна на сайтовете за електронна търговия е използването на микро анимации за подобряване на потребителското изживяване и даване на вкус на купувачите на техните продукти. Този магазин за дрехи за йога вече използва микро анимации, за да покаже на купувачите как стават дрехите им и да се движи върху реални хора:

Пример за тенденции в дизайна на уебсайтове: Микро анимация за сайт за електронна търговия

Website Design Trends Example: Micro Animation for an Ecommerce Site
12. Органични форми
Геометричните фигури бяха голяма тенденция в дизайна на уебсайтове през 2019 г., но през 2021 г. всичко е свързано с органични форми. Органичните или течните форми са всичко, което не включва прави линии. Помислете за формите, които се случват в природата, като хълмове, краищата на езеро или река, и как те са асиметрични и криволичещи.

Флуидните форми са чудесен начин за разбиване на раздели на уебсайт без груби линии или ъгли. Те също са чудесни за използване във фонов режим, като например как Android използва кръгове зад продукти на началната си страница:

Web Design Trends Example: Organic Shapes

 

13. Мобилна навигация удобна за палеца

Отзивчивият дизайн вече не е опция. Вашият сайт трябва да работи добре и да бъде лесен за използване на мобилни устройства. Но през 2021 г. уеб дизайнът ще продължи да бъде фокусиран върху създаването на уебсайтове, които са удобни за скролване с палеца.

Какво точно е „удобно за палеца“?

Говорим за начина, по който използваме телефоните си. Ако четете това на телефона си в момента, погледнете как го държите. Пръстите ви вероятно са увити около задната част на телефона (или около дръжката на телефона), оставяйки палеца ви да свърши цялата работа. Вероятно изглеждате така.

Web Design Trends Example: Thumb-Friendly Mobile Navigation

 

Ето как повечето от нас използват смартфоните си и затова навигацията, удобна за палеца, е от съществено значение. Поставянето на лентата за навигация, менюто и дори бутоните за контакт в пространството, до което може да достигне палецът ви (в центъра на екрана), прави сайта ви по-удобен за използване и подобрява UX десетократно.

Тази графика, показва удобните за палеца области на екрана на телефона:

Web Design Trends Example: thumb-friendly areas of a phone screen

 

14. Интелигентно видео
Видеото отдавна се рекламира като задължително за уебсайтовете. Хората обичат видеоклиповете! Видеото е ангажиращо! Това е най-ефективният инструмент за онлайн маркетинг!

Въпреки че видеото е страхотно, то трябва да бъде обмислено. Ето за какво е интелигентното видео: видео с цел и значение. Отминаха дните на вграждане на видеоклип в YouTube на вашия сайт, само за да го имате. Едно добре обмислено, висококачествено видео е по-добро от дузина случайно сглобени.

Начинът, по който CEI използва видео в образа на героя си, привлича вниманието, но не се натрапва. Освен това е забавно визуално представяне на това, което правят: осигуряват принтери и копирни машини на достъпни цени на бизнеса в Роли.

15. Материален дизайн
Материалният дизайн е език за дизайн, въведен от Google още през 2014 г. Традиционният уеб дизайн изглежда плосък. Материалният дизайн е свързан с използването на цвят и сенки за имитиране на физическия свят и неговите текстури.

Иконите на Google за неговия софтуерен пакет са отличен пример за материален дизайн:

Пример за тенденции в уеб дизайна: Материален дизайн

Web Design Trends Example: Material Design
Сенките върху плика на Gmail и календара са особено добри примери за материален дизайн. Това е много фино, но изминава дълъг път, за да направи иконите да изглеждат триизмерни. Очакваме да видим много повече материален дизайн през 2021 г.!

16. Минимализъм (плосък дизайн)
Минимализмът, понякога наричан „плосък дизайн“, не е нова тенденция в уеб дизайна. И все пак обикновено се свързва с много празно пространство (помислете Apple.) През 2021 г. очакваме хората да експериментират с пъстър минимализъм. Не е задължително да е изцяло бяло, за да бъде минималистично.

Чудесен пример за сайт, който се справя добре с цветния минимализъм, е Shopify. Всяка страница от уебсайта им се отличава с удебелен цвят на фона с изчистен текст и минимални елементи на дизайна, за да създаде привличаща вниманието и лесна за гледане страница. Те са доказателство, че минимализмът не трябва да бъде ярък или скучен.

17. Само текстови изображения на герои

Web Design Trends Example: Text-Only Hero Images
Вестниците винаги поставят най-привличащата вниманието си важна информация „над гънката“, за да увеличат продажбите. Уебсайтът, еквивалентен на това, е в горната част на страницата и се нарича „раздел за герои“. Съвременна тенденция за привличане на вниманието на потребителите на интернет, които са бомбардирани от различни уеб страници всеки ден, е премахването на типичното фоново изображение в секцията за герои и замяната му с привличаща вниманието типография. Удебелен, уникален шрифт може да бъде точно това, за да привлече вниманието на потребителя бързо.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Геройни изображения само с текст
18. Цветове и типография, вдъхновени от реколтата

Web Design Trends Example: Vintage-Inspired Colors & Typography
Вярно е, че колкото повече остаряваме, толкова повече гледаме на миналото като на време, което е било по-просто и по-добро. Докосването до чувството за носталгия на публиката не просто създава връщане към уеб страницата; той смесва ретро парчета с модерен стил. Опитайте да смесите вдъхновени от реколтата шрифтове и цветове със съвременни изображения за ултрамоден външен вид.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Цветове и типография, вдъхновени от реколтата
19. Удебелени шрифтове

Web Design Trends Example: Bold Fonts
Посещението на много уебсайтове за водещи корпорации ще ви покаже, че смелата типография е в тенденция. С тежки, смели шрифтове читателят незабавно осъзнава съобщението, а не непременно изображението. Комбинирането на тези големи шрифтове с неутрални цветове допълнително подчертава заглавията, като бързо се превръща в свой собствен образ.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Удебелени шрифтове
20. Визуализация на данни

Web Design Trends Example: Data Visualization
Предаването на данни по ангажиращ начин е борба. Но борбата си заслужава, тъй като използването на визуализация на данни се възползва от факта, че хората са визуални същества и все още предава посланието, което трябва да пренесете. Визуализацията на данни създава изображения от вашите данни, които ангажират вашия читател и ги кара да искат да научат повече за вашата марка. Инфографиката и графиките са едни от най-популярните начини за оживяване на данните.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Визуализация на данни
21. Тъмен режим

Web Design Trends Example: Dark Mode
Уеб дизайните в тъмен режим изпълняват няколко различни функции. От практическа гледна точка те помагат за намаляване на напрежението в очите, което е притеснение за мнозина, тъй като прекарваме все повече време в гледане на екрани. От естетическа гледна точка тъмният режим лесно създава ултрамодерен външен вид на вашия уебсайт, като същевременно ви дава възможност да подчертаете други елементи на дизайна, просто като затъмните елементите, които го заобикалят.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Тъмен режим

22. Бяло пространство
Използването на празно пространство означава да се даде възможност на съдържанието да диша, а не да се опитва да тъпче възможно най-много информация на екрана. Опитът е по-релаксиращ за посетителите на уебсайта ви, съдържанието се откроява по-добре и четливостта се подобрява.

Бялото пространство е само терминът за разстоянието, което даваме между елементите. Не е задължително да е бяло, стига зоната да е празна. Ето защо е известно и като „отрицателно пространство“.

Web Design Trends Example: White Space

Тенденции в дизайна на типографията
23. Елегантни шрифтове със засечки

serif fonts design trend

тенденция на проектиране на шрифтове със засечки
Старата вяра за използването на безсерифни шрифтове като стил на шрифт за уеб дизайн се променя с времето. Всъщност, безсерифните шрифтове винаги са били обичани от уеб дизайнерите заради елегантната им четливост и проста структура.

Бързо напред към 2021: размерите и разделителните способности на екрана са по-големи и по-ясни от преди. Противно на техните „остарели“ предшественици, като CRT монитори от 80-те, екраните, за които сега проектираме, са по-привлекателни за декорирани, по-тежки шрифтове със засечки. По-големите екрани например позволяват на шрифтовете със засечки да изглеждат по-малко претрупани и по-четливи – благодарение на увеличеното пространство около думите. По същия начин по-високата разделителна способност прави по-ясни по-тежките или по-ярки букви.

Всъщност има специфични семейства шрифтове на шрифтове, които дизайнерите са харесали, където забелязваме подчертано предпочитание към шрифтовете в „елегантен“ стил. Примери за такива включват добре познатите семейства шрифтове Georgia или Times (и двете се намират в Google Fonts). По-малко известни шрифтове също станаха популярни – като Portrait или Noe Display.

Както виждаме в горния пример, ferdu.be (който между другото беше победител в нашата витрина от август 2020 г.) използва Noe Display за техния геройски текст, който без съмнение е много четлив и ясен на тъмния си фон. Около текста има изобилие от пространство, така че всяка буква да е ясно издълбана и различима.

24. Паралакс ефекти

Концепцията за паралакс ефекти е вдъхновена от естетиката на 2D реколта видео игри. Той създава илюзията за дълбочина, като използва слоеве, движещи се с различна скорост. Можете да намерите много методи за проектиране на този ефект, но той често се прилага, като движите фона по-бавно от предния план.

Паралакс ефектите могат да предизвикат потребителите с чувство за анимация и любопитство да превъртат целия дизайн. Това е чудесен начин да помогнете на дизайна на вашия уебсайт да се открои. Имайте предвид обаче, че паралаксният уеб дизайн може да доведе до негативно SEO въздействие.

25. 3D визуализации


С разпространението на екрани с по-висока разделителна способност дизайнерите го следват, като играят с 3D за анимации и илюстрации на уебсайтове. В сравнение с тонове снимки, той може да предложи по-добра визуализация на продукта.

Ето най-добрите примери за лични уебсайтове, използващи 3D визуализации.

Бруно Ортоланд. Този художник на CG представя своите 3D визуализации директно на началната страница. Те могат да бъдат премествани с помощта на курсор и дори да идват с музика.

Титуан Матис. Този уеб разработчик оживява уебсайта си с интерактивни 3D спирални модели, с които е забавно да се играете.

Даяна Мартел. Този режисьор на музикални видеоклипове прилага 3D заглавия на своята страница. Можете да използвате мишката, за да преместите курсора на мишката върху заглавието.

26. Игриви типографски ефекти и анимации

playful typography design trend
закачлива тенденция в дизайна на типографията
Компанията за протеинови барове Lupii разполага с анимирани типографски елементи, които използват изречение или колекция от думи за декоративни цели. Тази тенденция на креативен дизайн се различава от свързаните с типа техники, които сме свикнали да виждаме, като например създаване на персонализиран шрифт или използване на интелигентно сдвояване на шрифтове.

Анимиран низ от думи често ще бъде структуриран като определена форма, противно на стандартния хоризонтален формат на изречения отляво надясно. В крайна сметка ролята на елемента винаги ще бъде с декоративна цел, а не само като текст за четене. Дизайнерите обикновено използват тази техника, за да предадат марка или маркетингова цел, създавайки желана атмосфера или визуална тема.

Lupii съчетава традиционното с нестандартното. От лявата страна ще намерите предложението за стойност на продукта като H1, кратко описание и бутон с призив за действие. Вдясно има анимиран вихър, съставен от думи, който разработва добавената стойност на продукта в по-неформален, ориентиран към клиента тон на гласа.

 

27. Използване на емоджи

emoji design trend
тенденция за дизайн на емотикони

Според Adobe над 60 процента от хората казват, че емотиконите правят разговорите по-забавни и игриви. Те са отлична среда за комуникация на мисли и чувства и са широко известни като невербални съобщения.

Внимавайте обаче при избора на определени емотикони. Едни и същи емоджи могат да се интерпретират по различен начин в различните области. Например, размахването на ръце означава сбогом на Запад, но означава „ние не сме приятели“ в Китай.

Поставянето на твърде много емоджи в съобщенията ви също може да ви направи малко непрофесионални и незрели.

Друг победител във витрината от август 2020 г., Diangelo Santos е бразилски брандинг и дигитален дизайнер, който работи както на свободна практика, така и в GeekHunter, пазар за работа за програмисти и разработчици.

За нас не е новина, че общуването в световен мащаб е обхванало цифровото взаимодействие. Независимо дали са на разстояние 5000 мили или на разстояние 5 метра в рамките на една къща, хората непрекъснато си взаимодействат чрез своите клавиатури. Това включва имейли, приложения за съобщения, групови форуми и т.н. Нещата са се разраснали далеч отвъд думите – буквено-цифровите знаци, придружени от игриви емотикони в писмени текстови елементи, вече са неразделна част от нашия цифров лексикон.

Нарастващата популярност на емотикони също си проправи път към кутията с инструменти на уеб дизайнера. Създателите на уеб са се насочили към игривия, мил език на емотиконите, като ги използват като част от самото съдържание на уебсайта си. Използването на тези илюстрирани жестове вече е ефективен, лесен начин да се илюстрират настроенията на марката и невербалните съобщения на език, познат на потребителите от всички среди. Комуникацията с целевата аудитория от всички езици и диалекти процъфтява с тази техника – гласът на вашата марка вече може да бъде чут по визуален, невербален начин.

30 ценни статистически данни за уеб дизайн за 2021 г.
Тенденции в цветовия дизайн
28. Светли цветове

light colors design trend
светли цветове дизайн тенденция
Използването на светли цветове в дизайна на уеб и интерфейс представлява една от най-големите разлики между печата и уеб дизайна. Качеството и видимостта на светлите цветове често се компрометират, когато се използват в дизайна на печат – губят богатството си и изглеждат като по-непрозрачни и мътни.

Светлите цветове имат обратен ефект на екрана и дори могат да бъдат предпочитани пред тъмните, по-смели цветове. Рязкостта и яснотата на екрана в действителност могат да доведат до такива цветове, които са непосилни и дори стресиращи за човешкото око. Сега дизайнерите са възприели предимството да използват светли цветове, за да избегнат последните. Всъщност добавената стойност от използването на светли цветове в уеб дизайна надхвърля визуалното изживяване на посетителя – светлите цветове също са благоприятни за ангажираността на потребителите.

Успокояващият ефект на светлите цветове често насърчава потребителите да останат по-дълго на страницата, наслаждавайки се на спокойствието и топлината на цветовата палитра. На началната страница на Dockyard Social бледоподобните на горчица жълти и избледнели кестеняво червени приличат на избледнял залез, създавайки атмосфера на успокояващо спокойствие

29. Минимализъм (плосък дизайн)
Минимализмът, понякога наричан „плосък дизайн“, не е нова тенденция в уеб дизайна. И все пак обикновено се свързва с много празно пространство (помислете Apple.) През 2021 г. очакваме хората да експериментират с пъстър минимализъм. Не е задължително да е изцяло бяло, за да бъде минималистично.

Чудесен пример за сайт, който се справя добре с цветния минимализъм, е Shopify. Всяка страница от уебсайта им се отличава с удебелен цвят на фона с изчистен текст и минимални елементи на дизайна, за да създаде привличаща вниманието и лесна за гледане страница. Те са доказателство, че минимализмът не трябва да бъде ярък или скучен.

Простотата в дизайна може да се окаже спасителен елемент, предпазващ потребителите от претоварването с цифрова информация по време на пандемията. Един ден може напълно да изпревари сложния дизайн, защото минимализмът им помага  да се фокусират само върху най-важното.

Можете да използвате минималистични тенденции в дизайна на вашия уебсайт, като:

Прилагане на ограничена цветова палитра. Изберете едноцветна цветова схема с един или два акцентни цвята, за да подчертаете важните елементи на вашия сайт.
Ограничаване на използването на елементи и характеристики. Когато проектирате, запитайте се дали всеки елемент е необходим, има ли предназначение или можете да го направите по-опростен.
Максимизиране на бялото пространство. Много дизайнери се страхуват да отегчават посетителите с празно пространство, а вместо това ви помага да насочите погледа на посетителя си към важните секции.

30. Удебелен цвят
Цветният минимализъм върви ръка за ръка с една от най-известните тенденции в уеб дизайна през 2021 г .: цвят! Удебелените, ярки, наситени цветове помагат на вашата марка да се откроява от меките неутрали, които много компании са избрали през последните няколко години.

bubly, компанията за пенливи води, е отличен пример за това как даден сайт може да използва смел, наситен цвят, без да смазва окото. Тяхното брандиране е свързано с цветни кутии, а уебсайтът им е продължение на това:

 

 

Пример за тенденции в уеб дизайна: Удебелен цвят
Те проверяват няколко тенденции в уеб дизайна през 2021 г .: органични форми, минимализъм и смели цветове!

31. Цвят за предизвикване на определени настроения
Заедно с удебеления цвят, ние мислим, че внимателното използване на цвета за предизвикване на определени настроения ще бъде от голямо значение през 2021 г. Цветовата психология, изследването на въздействието на цвета върху човешкото поведение, съществува от векове и търговците го използват, за да продават почти толкова дълго .

Докато начинът, по който интерпретираме цветовете, има много общо с нашите възприятия, някои общи чувства са свързани с цветовете. Например, зеленото обикновено обозначава природата и природните продукти, докато червеното символизира енергията и страстта.

През 2021 г. смятаме, че уеб дизайнерите ще се съсредоточат върху внимателното използване на цвета, за да предизвикат настроението и усещанията, които сайтът трябва да предизвика.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Цветът за предизвикване на определени настроения

Web Design Trends Example: Color to Evoke Certain Moods

32. Въпросници


С броя на продуктите или услугите, налични на вашия сайт, приканете посетителите си да изберат продукта, като използват персонализиран тест за интерактивно преживяване.

Оценката на Persona Nutrition е основният пример за тази тенденция. Компанията за хранителни добавки помага на своите клиенти да избират хранителни вещества, които отговарят на техните цели на живот и здраве.

Основните изводи от този пример са:

Направете ясни бутоните с подканваща фраза (CTA).
Обяснете какво могат да очакват респондентите след попълване на теста и колко време им е необходимо, за да го попълнят.
В някои въпроси като секс и тегло, той включва връзка, която обяснява защо компанията трябва да го зададе. Предложете прозрачност на респондентите, като добавите полезна информация.

33. Отрицателни цветове

negative colors design trend
негативни цветове дизайн тенденция
В другия край на цветовия спектър – се крие цветна тенденция от съвсем различно естество. Все повече дизайнери се стремят към използването на много смели цветове, със съгласуван акцент върху основните цветове: червен, син и жълт. Това често включва множество дълбоко контрастиращи първични цветови комбинации, подобни на комикси-подобни теми и мотиви от 90-те. От само себе си се разбира, че този тип цветни палитри често са насочени към по-млада аудитория, подчертавайки оптимистично, вълнуващо настроение.

Цветовата схема, която виждаме на сайта на Goliath Entertainment, ясно представя тяхното дизайнерско съдържание – компютри от старо училище от 90-те, въртящи се телефони, бумбокси и други емблематични елементи, с които поколението от 90-те ще се идентифицира на място.

 

Изображения и илюстрации

Илюстрации
Понякога сърфирането в мрежата е като да видите една и съща снимка, използвана в много уебсайтове. Това може да накара уебсайтът да се почувства общ и скучен.

Персонализираните илюстрации могат да помогнат на вашия уебсайт да се открои и да се почувства като нещо свежо за посетителите на уебсайта. Тъй като ще създавате илюстрации от нулата, те могат по-точно да представят вашата компания и марка и да подобрят темата на страницата.

Web Design Trends Example: Illustrations

black and white illustrations design trend
34. Черно-бели илюстрации с текстури
черно-бели илюстрации тенденция на дизайн
Някога в журналистическата индустрия печатането в цвят не беше опция. За да добавят артистични ефекти към тяхното съдържание, вестниците ще съдържат черно-бели, ръчно рисувани дизайни, създадени от карикатуристи. Този уникален, вдъхновен от карикатурите стил компенсира липсата на цветни изображения и изображения.

Карикатуристите също започнаха да използват черни илюстрации, базирани на текстура, за да допълнят голямото количество текст, който вестник или подобна публикация трябва да включва. Виртуозността на тези графични елементи е как те балансират текстовите статии, като облекчават когнитивния товар на читателя с прости, увлекателни образи.

Всичко казано, илюстрациите, базирани на текстура, сега са създадени дигитално, което неизбежно ги кара да изглеждат малко по-различно от техните ръчно рисувани предшественици. Тази фина промяна има незначителни последици за дизайна, като например по-равномерен нюанс на черното и по-прецизна симетрия и подравняване. Началната страница на Mailchimp илюстрира тази дихотомия, тъй като техният стил на изображение на героя се различава леко до раздела с три колони с три черни цифрови илюстрации.

Независимо дали е идентичен с оригиналния стил на илюстрации, базирани на текстура, или не, вълнуващо е да видите как тази тенденция в дизайна се появява отново през 2021 г. и завладява света на дигиталния дизайн.

35. Черен контур

black outline design trends
тенденции в дизайна на черни контури
Мотивът за черни илюстрации, които уеб дизайнерите са харесали (споменато по-горе), също стана популярен в други формати: черни контури около различни елементи в целия им уебсайт. Тези черни линии и граници могат да се различават по дебелина – често се използват като разделители на страници, по-специално като решетъчни кутии с множество размери.

Това, което също обичаме в тази нова и нова тенденция в дизайна, е как нейните дизайнерски елементи често съчетават тези черни линии и илюстрации с реални заснети изображения, както се вижда в дизайнерската схема на Roze Bunker. Тези изображения обикновено представляват цяла снимка или изрез. Така или иначе, черните рамки и акценти имат силно влияние върху ангажираността на потребителите. Благодарение на този завладяващ тип визуално, посетителите на уебсайта почти винаги забелязват тези изображения незабавно – като отделят цялото си внимание на съобщенията и преживяванията, които дизайнерът се стреми да предаде.

36. Герой на началната страница с пълна височина
Подобно на гигантски билборд, превръщането на секцията за герои на вашата начална страница в пълна височина може да фокусира вниманието на потребителите ви и да служи като съобщение без разсейване.

Помислете за разделите на цял екран за герои като за възможност за страхотно разказване на истории. Само имайте предвид, че изображенията ще се изрязват по различен начин в зависимост от размерите на браузъра. Трябва да използвате изображение, което ще се побере съответно.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Герой на началната страница с пълна височина

Web Design Trends Example: Full Height Homepage Hero
37. Смесване на снимки с графични елементи
Може да сте забелязали припокриващи се графики на изображения във вашата емисия в социалните медии. Тази техника на смесване носи ниво на креативност и забавление в типичния образ.

Тенденцията се улови и при уебсайтовете. Смесването на фотография с графика може да подсили брандирането на вашата компания и да задържи посетителите на уебсайта ангажирани със съдържанието ви.

Web Design Trends Example: Blending Photos with Graphical Elements

Пример за тенденции в уеб дизайна: Смесване на снимки с графични елементи
38. Градиенти
Градиентите са дългогодишна тенденция, която се е развила от фини цветни наслагвания до привлекателни фонове.

Градиентите могат да се използват за добавяне на дълбочина, служат като поразителен фон или фино за добавяне на текстура към илюстрация. Все по-често го виждаме да се използва в по-голяма и по-смела типография.

Тази тенденция има постоянна сила. Радваме се да видим непрекъснатото развитие на използването му на уебсайтове.

Web Design Trends Example: Gradients

39. Интерактивно и статично 3D съдържание
Благодарение на узрялата уеб технология и уеб дизайнерите, които искат да се откроят от средната уеб страница, 3D елементи, с които потребителите могат да взаимодействат, се използват все по-често.

Резултатите могат да бъдат спиращи дъха – като използването на интерактивно 3D съдържание на уебсайта Campo Alle Comete.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Интерактивно и статично 3D съдържание

Web Design Trends Example: Interactive and Static 3D Content
40. Ефекти от матирано стъкло
Последният напредък в уеб технологията позволи лесното прилагане на ефекта на матирано стъкло върху уебсайтовете. Размазаният външен вид на елементи зад покритието от матирано стъкло помага да се добави цвят към дадена област, като същевременно позволява текстът или обектите да се появяват върху изображението и да останат четливи.

Ефектът се превърна в популярна опция в дизайнерския колан с инструменти и все по-често се използва като фон вместо градиенти.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Ефекти от матирано стъкло

Web Design Trends Example: Frosted Glass Effects

41. Прости форми

simple shapes design trends
тенденции в дизайна на прости форми
Артистичният стил от ерата на 90-те също се завърна в тенденциите в уеб дизайна – този път под формата на прости мотиви с форма, интегрирани в дизайнерските схеми. Тези опростени двуизмерни илюстрации с форма се отличават с един нюанс на цвета и без дълбочина или текстура. Можете да видите примери за тези стилове на формата на уебсайта Happy Socks, който използва двуизмерен дизайн върху опаковката на своите продукти и в целия сайт.

Тези основни фигури могат също да имат текст, написан върху тях и често напомнят на стикери от 80-те или 90-те години. Тези фигури могат да се използват и като бутони (статични или анимирани) или като стикер, който ни информира за ограничена промоция. Без значение как изглеждат или предполагат тези стикери, общата им цел е да привлекат вниманието на посетителя на уебсайта.

42. Творчески и нетипични продуктови снимки

3d product simulations design trends
3D симулации на продукти, дизайнерски тенденции
За тези, които не се чувстват комфортно при онлайн пазаруването, следващата тенденция е за вас. Най-голямото предизвикателство при закупуването на продукти онлайн е да не се знае как изглеждат в реалния живот. Много магазини за електронна търговия започнаха да използват 3D симулации, за да предоставят визуално решение за точно това предупреждение. Това, което очакваме да видим през 2021 г., е дори допълнително подобрени техники за 3D визуализация, с подробни тънкости и изключително високи резолюции.

Тези 3D симулирани визуални изображения, създадени от Adidas, изобразяват две от най-големите ограничения на това да виждате само дрехи онлайн. Техните изображения позволяват на онлайн купувачите да разберат по-добре текстурата на тъканта на якето и как изглежда от всички ъгли. Това са точните видове подробности, които онлайн купувачите търсят.

43. Абстрактни композиции

Абстрактното изкуство съществува от много години, но през 2021 г. уеб дизайнерите го правят по-сложен, използвайки живи цветове с различни форми и текстури.

Резултатът от уеб страницата ще бъде по-изразителен и енергичен. Можете също така да комбинирате абстрактни композиции с фотографии и илюстрации на фигури.

44. Хоризонтално превъртане

Превъртането надолу винаги е било навигационна норма, но 2021 г. популяризира акта на хоризонтално превъртане.

Това може да бъде предизвикателство да се приложи правилно, тъй като много посетители естествено превъртат надолу, когато отворят уеб страница. Ако не им предложите ясни индикации, че страницата е предназначена да превърта странично, те могат да приемат, че страница с хоризонтално превъртане е счупена и просто да си тръгнат.

За да се адаптирате към тази тенденция, помислете какви типове съдържание са по-добре представени, като използвате хоризонтално превъртане спрямо вертикално превъртане.

Фото галерията е добра, но не налагайте тази функция на страница, пълна с текст. Можете да го използвате и за показване на категории.

Приложете ясен индикатор, който помага на читателите да разберат, че конкретната страница ще се превърта хоризонтално.

45. Скролиращи ефекти


Извън хоризонталното превъртане и ефектите на паралакс тази година дизайнерите ще експериментират с други видове превъртане.

Вдъхновете се с тези превъртащи ефекти.

Дълго превъртане. Това често се използва за уебсайт с една страница. Често се отличава с плавна и линейна техника на разказване – например Le Mugs.

Поправено дълго превъртане. Комбинира множество секции на една страница. Всеки раздел се фокусира върху обяснение на една тема като история, урок и контакт – например Carandache.

Скролиране на карти. Използвайте оформление, което прави уебсайта да изглежда като прекарване на карти, независимо дали хоризонтално или вертикално – например Ofcina.

46. AR опит


Разширената реалност (AR) може да подобри практическата работа на потребителите, особено за потребителите на уебсайтове за електронна търговия. Той предоставя на вашата аудитория 360 изживяване.

Проверете тези уебсайтове, които предлагат AR технология.

Джип. Използва AR, за да позволи на своите потенциални клиенти да видят интериора на автомобила, без да посещават автокъщи.

Пурина. Този сайт обучава посетителите за признаци на здрави домашни любимци, като изскача котка или куче във вашата стая, използвайки AR технология и показва здравния цикъл.

Първият човек. Този филм включва AR в техния маркетинг. Отворете уебсайта и насочете смартфона си към Луната, за да симулирате визуалното преживяване на мисията Apollo 11.

47. Колаж чл

collage art design trend
тенденция за дизайн на колаж изкуство
Концепцията за колаж в индустрията на изкуствата възниква през 1914 г., предимно във Франция – по времето, когато кубизмът, движението на изкуството от началото на 20-ти век, е широко популярно. Концепцията за колаж изкуство често среща многобройни медии, като вестници, списания, плакати, но все още рядко се срещат в дигиталните медии.

Колажните творения наскоро се завърнаха чрез социалните медии. Преходен формат за Stories и съдържание на емисии новини, колажите също проникнаха в областта на уеб дизайна. Колажът на уебсайт най-често ще олицетворява визуализация с пълна ширина, прецизно изрязване на изображение (обикновено снимка) – всичко това е интегрирано с комбинация от плътни цветни графики и илюстрации с шарки.

В картичката с изображения „НАЙ-ДОБРИТЕ ПОДАРЪЦИ“ на Urban Outfitters асортиментът от тениски, подобен на колаж, гарантира на онлайн купувачите, че този магазин продава широк спектър от стилове, увеличавайки вероятността те да намерят продукти, подходящи за техния личен стил.

Тази тенденция на уеб дизайн е адаптирана от офлайн медии като списания и вестници. Той докосва цифровите медии, след като се превръща във формат за емисия на социални медии и скоро ще бъде тенденция за уеб дизайн.

Колажното изкуство е доста популярно, поради своята гъвкавост и привлекателна естетика. Дизайнерите могат да прилагат различни стилове на произведения на изкуството, за да създадат колаж, който отговаря на тяхната марка.

Ето няколко аспекта, които трябва да се вземат предвид при проектирането на колажното изкуство.

Тема. Ограничете широките си творчески възможности за по-въздействащо парче. Можете да изберете очевидна тема като „зима“ или абстрактна като „утре“.
Състав. Бъдете креативни с композиционни техники, като перспектива в една точка и правило на третините.
Модели и текстури. Използвайте модели, за да изградите физическа илюзия и контраст с изкуството на колажа.

48. Емотивна типография
Емотивната типография се отнася до типографските дизайни, които свързват думи и емоционални отговори. Например думата „изпръскване“ ще бъде свързана с вода, така че дизайнът използва сини и мънички капки.

За да откроите типографията, използвайте прост фон. Опитайте се броят на буквите и думите да е минимален, така че да не претовари читателите.

49. Безшевен сюрреализъм

surrealism screenshot
екранна снимка на сюрреализма
Много дизайнери са развили тенденцията към колажното изкуство още повече, като са проектирали своите уебсайтове в сюрреалистичен стил. Тази техника се характеризира с това как позиционира елементи върху неинтуитивен, необичаен фон. Примерът на Gucci поставя всяка чанта на уникален, базиран на изображения фон. След това купувачите могат да видят всеки артикул в съвсем различна светлина. Изведнъж има добавен слой от външния вид и усещането на всяка дамска чанта и нейното модерно усещане.

Сюрреализмът в уеб дизайна включва и пищни цветове и текстури, които представят абстрактния, артистичен ум на създателя. С течение на времето все повече и повече уебсайтове за електронна търговия използват тази тенденция, за да представят своите продукти по нов, емоционален начин.

50. Меню на галерията на Hover

hover gallery menu design trend
тенденция за дизайн на менюто на галерията на hover
Не на последно място, менютата на уебсайтове, един от най-основните елементи на интерфейса, са епицентърът на няколко тенденции в дизайна. Вземайки въртене по традиционната структура на менюто, това е, което наричаме „галерия с половин ховър, наполовина меню за навигация“. Изглежда като редовно, стандартно меню с номинална стойност, но след като се задържи върху него, се появяват изображения, разкриващи кратък поглед на съдържанието, което ще видим в следващата стъпка.

Това ангажиращо изживяване може да стигне още по-далеч (както ще видите при CHIVICHIVI): всеки отделен елемент от менюто, върху който премествате курсора на мишката (почти винаги), показва различно изображение, което показва богатите и разнообразни преживявания, които очакват на всяка страница, която срещаме.

51. Приглушени цветове


Приглушените цветове улесняват посетителите да продължат да гледат уеб страницата, благодарение на удобните цветове с ниско наситеност. Този тип цвят често е притъпен или сив, като облачен ден.

Много дизайнери използват тази светла цветова палитра, за да демонстрират минималистичен външен вид. Също така може да даде по-естествено и елегантно усещане.

Winc е идеален пример за уеб сайт със заглушен цвят. Той използва кремави и сивкави цветове, заедно с прости илюстрации, което пасва на елегантен винен клуб.

Заключение
Тези тенденции за дизайн на уебсайтове за 2021 г. няма да работят, ако не ги разработите с обмислен план за дизайн. Препоръчвам да използвате тези тенденции, за да получите вдъхновение и да ги превърнете във ваши собствени инструменти за дизайн, които съответстват на личността на вашата марка. Можете да ги комбинирате с други стилове или дори да ги изхвърлите напълно. Забавлявай се!

Нека бъдем тенденционери
Новата година носи нови възможности за възприемане на тези дизайнерски тенденции и привличане на посетители, като се откроява сред конкурентния ни пейзаж. Трябва внимателно да обмислим как да интегрираме тези индивидуални тенденции със собствения им подходящ случай на употреба – според езика на дизайна на нашата марка и интересите на аудиторията. Имайте предвид, че изброените тук 12 тенденции са само вкус на това, което предстои. Има още много какво да се види и направи.