46 водещи тенденции в уеб дизайна за 2021 г.

 • Home
 • blog
 • 46 водещи тенденции в уеб дизайна за 2021 г.
46 водещи тенденции в уеб дизайна за 2021 г.

Tенденции и стандарти за дизайн на уебсайтове през 2021 г.

Винаги ще има аспекти в уеб дизайна, които никога няма да изчезнат като лесната за употреба навигация, сигурността на данните и скорост за зареждане на уеб страниците.
Уеб дизайнът се променя непрекъснато и може да е трудно за дизайнерите да останат на върха на вълната, следвайки новите дизайнерски тенденции.

Тенденциите в дизайна често са повлияни от културните промени, които се случват по целия свят. Тази година преживяхме забележително драматични промени в сферата на цифровия дизайн. COVID-19 ни постави в карантина, подтиквайки ни да се задълбочим в дигиталния свят и променяйки начина ни на живот. Дистанционната реалност и оставането у дома, предизвика дизайнерите да пресъздадат преживяванията от реалния живот и да ги направят цифрово достъпни.

Уеб дизайнерите  се възползваха от случая, като са изследвали множеството пътища на визуална комуникация, които могат да генерират повишени нива на ангажираност. Това включва нововъведенията в типографията, необичайни цветови схеми, 3D симулации на продукти за онлайн купувачите и др.

В по-долните примери ще намерите индивидуални тенденции, които отговарят на отделни отрасли и потребителски персони. Важно е да запомните, че прилагането на тези стилове не е просто естетическо решение. По същество това е балансиращ акт между качество и количество. Това означава, че прилагането на възможно най-много тенденции към един уебсайт няма да постигне целите ни за създаване на уеб. Решаването на това, коя конкретна тенденция отговаря на нашите бизнес цели, е това, което ще повлияе положително на нашата аудитория и начина им на действие.

1. Времето за зареждане на уебсайта и скоростта на страницата са изключително важни!

Един от най-важните стандарти за уеб дизайн е свръхбързото време за зареждане. То е от съществено значение за UX и SEO от години и продължава да бъде основен приоритет за уебсайтовете, които искат да се класират добре и да конвертират по-добре.

Проучванията казват, че повече от половината интернет браузъри очакват уебсайтът да се зареди бързо и за не повече от две секунди след щракване върху връзката му. Ако зареждането на сайта Ви отнема повече от три секунди, посетителите  най-вероятно ще си тръгнат и има голяма вероятност да не се върнат отново!

Ефективността на уебсайта има пряко въздействие върху крайния резултат на компаниите. Pinterest намали възприеманото време за изчакване с 40%, а това увеличи трафика и регистрациите в търсачките с 15%.

Web Design Trends Example: Website Load Time and Page Speed Are King

 

2. Интелигентно зареждане на съдържание за по-приятно потребителско изживяване

Наличието на тежки ресурси с много графични елементи и интеграции на трети страни,  могат да забавят зареждането на сайтовете ни. За щастие има много различни начини за разработване на интелигентни уебсайтове, които изтеглят само съдържанието, което виждате и от което имате нужда.

Мързеливото зареждане (lazy load) и безкрайното превъртане не са съвсем нови технологии. Най-добрите социални мрежи използват това от години, особено що се отнася до безкрайното превъртане. Подходът е популярен и при уебсайтове с дълга (one page) страница.

Всички уебсайтове трябва да обмислят как прилагането на един или два технологични подхода може да им помогне да надминат конкуренцията. Тези функции могат да помогнат за подобряване на потребителското изживяване за всички посетители на уебсайта, което може да подобри Вашия процент на конверсия и класиране.

Lazy Load гарантира, че уеб браузърът (като Google Chrome, Safari и Firefox) ще изтегли само съдържанието, което виждате на екрана, без да губи ценни сървърни ресурси и ВРЕМЕ, за да зареди извън екранното съдържание, което може никога да не се види.

Много посетители на уебсайта никога не достигат до края на уеб страница. Така че защо да зареждате това съдържание и да увеличавате времето за зареждане на сайта. По-добър подход е зареждането на съдържанието да става, когато започват да превъртат страницата надолу и да се приближават до нея.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Интелигентно натоварване на съдържание за по-приятно потребителско изживяване

Web Design Trends Example: Smart Content Load for a More Enjoyable User Experience

3. Персонализирано съдържание според вашата геолокация и история на сърфиране

Ако сте посетили уебсайт и след това се върнете отново към него няколко часа или дни по-късно, ще видите, че съдържанието вече се е променило. Когато го заредите на телефона си за първи път или в друг браузър, Вие виждате оригиналното съдържание, което е било при първото Ви посещение на уебсайта.

Не е тайна, че най-напредналите уебсайтове проследяват историята ни на сърфиране и знаят местоположението ни. Но най-модерните уеб агенции ще посъветват своите клиенти да показват динамично съдържание, съдържание въз основа на предишно поведение на потребителя или това, което знаем за даден потребител.

Персонализирано съдържание, създадено за потребители, които се връщат на Вашия уебсайт за втори или трети път, може да увеличи конверсията.

Това се случва всеки път, когато използвате Google като търсачка. Напр. хората, които търсят близък ресторант в София, ще видят различни резултати от потребителите в други градове.

Друг пример е, когато посетите уебсайта на банката си за първи път и трябва да добавите потребителското си име и да маркирате браузъра си като „доверен“. Когато се върнете, банката ще разбере, че сте физическо лице или бизнес клиент. Така че те ще прокарват своите жилищни или търговски предложения според Вашия статут на клиент.

Персонализираното съдържание вероятно е по-важно за собствениците на уебсайтове за електронна търговия. Показването на наскоро разгледани, запазени или харесвани продукти за онлайн купувачи може да доведе до увеличени реализации. Напомнянето за разглеждани продукти, които не са били закупени  при пазаруване за завръщащите се клиенти също е от решаващо значение за поддържане на по-висок процент на конверсия.

 

Web Design Trends Example: Personalized Content According to Your Geolocation and Browsing History

 

4. Прогресивно профилиране известно още като динамични уеб формуляри интегрирани с Вашия CRM инструмент

Онлайн формулярите дават възможност да се получи необходимата подробна информация за Вашите потенциални клиенти и е един от най-важните елементи на уебсайта в маркетинга.

Какво е прогресивно профилиране?
Прогресивното профилиране е метод за събиране на подходяща информация за Вашите клиенти на малки части, вместо да се иска твърде много данни наведнъж.

Използвайки този метод, може да поискате само имейл и първото име при първоначалната регистрация, след което стратегически да поискате повече данни на интервали от време при преминаване през процеса за взимане на решение за покупка от страна на купувача.

Това е чудесен метод за генериране на потенциални клиенти, тъй като искането на по -малки части информация увеличава конверсиите!

Ето как може да изглежда една форма без прогресивно профилиране:

Non-Progressive Lead Nurturing Forms

И пример за прогресивната рамка за профилиране:

Можете да видите как прогресивното профилиране улеснява ефективното събиране на повече информация, като същевременно поддържа кратки формуляри.

По -високите проценти на конверсия са само едно от многото предимства на прогресивното профилиране, така че нека разгледаме повече причини, поради които всеки сериозен бизнес в електронната търговия трябва да започне да използва:

 • Увеличаване процентите на конверсия с по -кратки форми;
 • Създаване на по-добро персонализирано потребителско изживяване;
 • Изграждане на по-добри профили на потенциални клиенти;
 • Ускоряване “пътуването” на купувача;
 • Увеличаване на продажбите;
 • Намален брои на формулярите;
 • Прецизно таргетиране за създаване на по-добре насочени маркетингови стратегии с по-високи проценти на реализация за вашата идеална аудитория.

 

5. Чатботовете стават подобни на хората

Chatbots са друга функция, която е популярна от няколко години и ще продължи да бъде актуална през 2021 г. Тъй като изкуственият интелект и машинното обучение продължават да стават все по-усъвършенствани, очакваме да видим, че chatbots се превръщат в норма за прости заявки за обслужване на клиенти с „лично отношение към всеки клиент . ”

Например, ако клиент посети Вашия уебсайт, търсейки телефонна поддръжка и чатботът знае, че има налично безплатно надстройване на телефона, то Chatbot-ът може да ги уведоми за приложението. Това може да доведе до положително преживяване за клиента и да спести на бизнеса разходите за наемане на служител за поддръжка на разговори с клиенти.

Web Design Trends Example: Chatbots Become Human-like

 

6. Гласово активиран интерфейс

Начинът на достъп до информацията се променя – вместо да въвеждаме в Google, сега задаваме въпрос или отправяме искане. Това означава, че уеб дизайнът се адаптира, за да се справи с изискването за въвеждане на гласови чат ботове и виртуални асистенти. Можем да очакваме да виждаме все повече и повече уебсайтове, които интегрират гласово търсене като опция при традиционното търсене на текст.

 

Web Design Trends Example: Voice-Activated Interface

 

7. Адаптиране на уебсайтовете според стандартите за достъпност

Все повече нараства нуждата от създаване на уеб дизайн, който да отчита нуждите на хората с увреждания – незрящи, глухонеми, с дислекция, с двигателни заболявания, ментални заболявания или фотоепилепция. Незрящите хора ползват информация, услуги и комуникации основно чрез интернет. Дигиталната достъпност е също сред принципите в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (КПХУ). В чл. 9 от КПХУ, тя е условие за интеграция и социално включване.

Хората с увреждания трябва да имат възможност да търсят, получават и споделят информация и да използват новите технологии, наравно с останалите членове на обществото, с цел повишаване на независимостта им във всички сфери на живота.

изт. НАРЪЧНИК ЗА УЕБ ДОСТЪПНОСТ Проект: “Гражданска инициатива за уеб-достъпност в публичния сектор“

Наличието на сайт, в който всеки посетител може да навигира и да си взаимодейства, е повече от изискване за  доброто обслужване на клиентите и предоставянето на отлично потребителско изживяване. Той може да увеличи конверсията, да стимулира Вашата SEO оптимизация и да Ви помогне да достигнете до по-голяма аудитория.

Стандиртите за уеб достъпност за описани подробно тук: https://europa.eu/european-union/abouteuropa/accessibility_bg.

Елементите, които подобряват уеб достъпността, включват:

 • Създаване на силен цветен контраст между текст и фонове;
 • Добавяне на индикатори за фокус, като правоъгълния контур, който се показва около връзките, когато се използва навигация с клавиатура;
 • Използване на етикети и инструкции с полета на формуляра, а не с текст с нисък контекст на заместител;
 • Използване на функционални alt етикети за изображения (което също стимулира SEO!);
 • Използване на клавиатура за сърфиране в уеб;
 • Мащабиране на уеб страница;
 • Уголемяване или намаляване на текста;
 • Промяна на шрифта, форматирането и цветовете на уеб страниците;
 • Избор на цветове за уеб сайтовете;
 • Смяна на всички настройки за шрифт и цвят за уеб сайтове;
 • Персонализиране на Internet Explorer за работа с екранен четец или софтуер за разпознаване на глас;
 • Подобряване на четливостта на отпечатаните уеб страници.

Пример за тенденции в уеб дизайна: Достъпност и наличност

Web Design Trends Example: Accessibility and Availability

 

8. Интерактивност

Добавянето на интерактивни секции към Вашия уебсайт е чудесен начин да осигурите стойност за посетителите и да ги накарате да се ангажират с вашия уебсайт, за да научите повече за потребителските им навици.

Да предположим, че сте  брокер и сте добавили ипотечен калкулатор към Вашия уебсайт. Предлагате стойност на посетителите си, като същевременно научавате повече за тях въз основа на данните, въведени във Вашия калкулатор.

Примери за интерактивен маркетинг включват:

 • Оценки като викторини;
 • Анкети и проучвания;
 • Калкулатори;
 • Състезания.

 

Web Design Trends Example: Interactivity

 

9. VR – Виртуална и добавена реалност

Виртуалната реалност (VR) е симулирано преживяване, което може да бъде подобно или напълно различно от реалния свят. Приложенията за виртуална реалност включват развлечения (например видео игри), образование (например медицинско или военно обучение) и бизнес (например виртуални срещи). Други различни видове технологии в стил VR включват разширена реалност и смесена реалност, понякога наричана разширена реалност или XR.  Сайтове като Airbnb, Ви позволяват да направите виртуална обиколка на имота преди да го наемете. Или в магазин IKEA където иматве възможност да видитее как би изглеждал дивана във Вашата стая.

VR може да бъде мощен инструмент за уебсайт, който да създаваа полезно и смислено съдържание за посетителя по начин, който да им помага да вземат решения за покупка.

Web Design Trends Example: VR

 

10. Микровзаимодействия

Микровзаимодействията са малки моменти, в които потребителят и дизайнът си взаимодействат. Когато са добре проектирани, микро взаимодействията подобряват опита на потребителя с дизайна. Когато са лошо проектирани, те увреждат преживяването. Добавени на  уебсайта микро взаимодействията са малки анимации, които предлагат една фина обратна връзка на потребителите.

Приятното изживяване означава нещо повече от просто използваемост-то трябва да бъде ангажиращо и именно там микро взаимодействията могат да играят макро роля, като допринасят положително за външния вид на продуктa или услугата.

Микровзаимодействията могат да подобрят потребителското изживяване на продукта чрез:

 • Насърчаване на ангажираността;
 • Показване на състоянието на системата;
 • Осигуряване на предотвратяване на грешки;
 • Комуникативна марка.

 

Web Design Trends Example: Micro Interactions

 

11. Микро анимация

Както може би се досещате от името, микро анимациите са малки анимации. Но в този случай малък не означава незначителен. Микро анимациите са изключително полезни, когато става въпрос за насочване на потребителите за взаимодействия с Вашия уебсайт. Те също могат да добавят елемент на игривост към него, както направи Smashmallow с микро анимациите в героя си:

Микро анимациите са популярни от няколко години, но през 2021 г. ще стане въпрос за тяхното органично използване.

Една от най-новите тенденции в уеб дизайна на сайтовете за електронна търговия е използването на микро анимации за подобряване на потребителското изживяване. Този магазин за дрехи за йога вече използва микро анимации, за да покаже на купувачите как стоят дрехите върху движещи се реални хора:

 

Website Design Trends Example: Micro Animation for an Ecommerce Site

 

12. Органични форми

Геометричните фигури бяха голяма тенденция в дизайна на уебсайтове през 2019 г., но през 2021 г. всичко е свързано с органични форми. Това са формите, които се получават в природата, като хълмове, краищата на езеро или река, асиметрични и криволичещи.

Флуидните форми са чудесен начин за разбиване на раздели на уебсайт без груби линии или ъгли. Те също са чудесни за използване във фонов режим, като например  Android използващ кръгове зад продукти на началната си страница:

Web Design Trends Example: Organic Shapes

 

13. Мобилна навигация удобна за палеца

Отзивчивият дизайн вече не е опция. Вашият сайт трябва да работи добре и да бъде лесен за използване на мобилни устройства. Но през 2021 г. уеб дизайнът ще продължи да бъде фокусиран върху създаването на уебсайтове, които са удобни за скролване с палеца.

Какво точно е „удобно за палеца“?

Говорим за начина, по който използваме телефоните си. Ако четете това на телефона си в момента, погледнете как го държите. Пръстите ви вероятно са увити около задната част на телефона (или около дръжката на телефона), оставяйки палеца ви да свърши цялата работа. Вероятно изглеждате така.

Web Design Trends Example: Thumb-Friendly Mobile Navigation

 

Ето как повечето от нас използват смартфоните си и затова навигацията, удобна за палеца, е от съществено значение. Поставянето на лентата за навигация, менюто и дори бутоните за контакт в пространството, до което може да достигне палецът ви (в центъра на екрана), прави сайта ви по-удобен за използване и подобрява UX десетократно.

Тази графика, показва удобните за палеца области на екрана на телефона:

Web Design Trends Example: thumb-friendly areas of a phone screen

 

14. Интелигентно видео

Видеото отдавна се рекламира като задължително за уебсайтовете. Хората обичат видеоклиповете! Видеото е ангажиращо! Това е най-ефективният инструмент за онлайн маркетинг!

Въпреки че видеото е страхотно, то трябва да бъде обмислено –  с цел и значение. Отминаха дните на вграждане на видеоклип в YouTube на вашия сайт, само за да го имате. Едно добре обмислено, висококачествено видео е по-добро от дузина случайно сглобени.

Начинът, по който CEI използва видео в образа на героя си, привлича вниманието, но не се натрапва. Освен това е забавно визуално представяне на това, което правят: осигуряват принтери и копирни машини на достъпни цени на бизнеса в Роли.

 

15. Цветове и типография, вдъхновени от миналото

Вярно е, че колкото повече остаряваме, толкова повече гледаме на миналото като на време, което е било по-просто и по-добро. Докосването до чувството за носталгия на публиката не просто създава връщане към уеб страницата; той смесва ретро парчета с модерен стил. Опитайте да смесите вдъхновени от миналото шрифтове и цветове със съвременни изображения за ултрамоден външен вид.

Web Design Trends Example: Vintage-Inspired Colors & Typography

 

16. Удебелени шрифтове

Посещението на много уебсайтове за водещи корпорации ще ви покаже, че смелата типография е в тенденция. С тежки, смели шрифтове читателят незабавно осъзнава съобщението, а не непременно изображението. Комбинирането на тези големи шрифтове с неутрални цветове допълнително подчертава заглавията, като бързо се превръща в свой собствен образ.

 

17. Визуализация на данни

Предаването на данни по ангажиращ начин е борба. Но борбата си заслужава, тъй като използването на визуализация на данни се възползва от факта, че хората са визуални същества и все още предават посланието, което трябва да се представи. Визуализацията на данни създава изображения от вашите данни, които ангажират вашия читател и ги кара да искат да научат повече за вашата марка. Инфографиката и графиките са едни от най-популярните начини за оживяване на данните.

Web Design Trends Example: Data Visualization

 

18. Тъмен режим

Уеб дизайните създадени в тъмен режим изпълняват няколко различни функции. От практическа гледна точка те помагат за намаляване на напрежението в очите, което е притеснение за мнозина, тъй като прекарваме все повече време в гледане на екрани. От естетическа гледна точка тъмният режим лесно създава ултрамодерен външен вид на вашия уебсайт, като същевременно ви дава възможност да подчертаете други елементи на дизайна, просто като затъмните елементите, които го заобикалят.

Web Design Trends Example: Dark Mode

 

19. Бяло пространство

Използването на празно пространство означава да се даде възможност на съдържанието да диша, а не да се опитва да натъпче възможно най-много информация на екрана. По този начин съдържанието се откроява по-добре и четливостта се подобрява.

Бялото пространство е само терминът за разстоянието, което даваме между елементите. Не е задължително да е бяло, стига зоната да е празна. Ето защо е известно и като „отрицателно пространство“.

Web Design Trends Example: White Space

 

20. Елегантни шрифтове със засечки

Старите разбирания за използването на безсерифни шрифтове като стил на шрифт за уеб дизайн се промени с времето. Всъщност, безсерифните шрифтове винаги са били обичани от уеб дизайнерите, заради елегантната им четливост и проста структура.

Бързо напред към 2021: размерите и разделителните способности на екрана са по-големи и по-ясни от преди. Противно на техните „остарели“ предшественици, като CRT монитори от 80-те, екраните, за които сега проектираме, са по-привлекателни за декорирани, по-тежки шрифтове със засечки. По-големите екрани например позволяват на шрифтовете със засечки да изглеждат по-малко претрупани и по-четливи – благодарение на увеличеното пространство около думите. По същия начин по-високата разделителна способност прави по-ясни по-тежките или по-ярки букви.

Всъщност има специфични семейства шрифтове, които дизайнерите са харесали, където забелязваме подчертано предпочитание към шрифтовете в „елегантен“ стил. Примери за такива включват добре познатите семейства шрифтове Georgia или Times (и двете се намират в Google Fonts). По-малко известни шрифтове също станаха популярни – като Portrait или Noe Display.

Както виждаме в горния пример, ferdu.be  използва Noe Display за техния главен текст, който без съмнение е много четлив и ясен на тъмния си фон. Около текста има изобилие от пространство, така че всяка буква да е ясно издълбана и различима.

serif fonts design trend

 

21. Паралакс ефекти

Концепцията за паралакс ефекти е вдъхновена от естетиката на 2D видео игрите. Той създава илюзията за дълбочина, като използва слоеве, движещи се с различна скорост. Можете да намерите много методи за проектиране на този ефект, но той често се прилага, като движите фона по-бавно от предния план.

Паралакс ефектите могат да предизвикат в потребителите  чувство за анимация и любопитство, за да превъртат целия дизайн. Това е чудесен начин да помогнете на дизайна на вашия уебсайт да се открои. Имайте предвид обаче, че паралаксният уеб дизайн може да доведе до негативно SEO въздействие.

 

22. Игриви типографски ефекти и анимации

Закачлива тенденция в дизайна на типографията

Компанията за протеинови барове Lupii разполага с анимирани типографски елементи, които използват изречение или колекция от думи за декоративни цели. Тази тенденция на креативен дизайн се различава от свързаните с типа техники, които сме свикнали да виждаме, като например създаване на персонализиран шрифт или използване на интелигентно сдвояване на шрифтове.

Анимиран низ от думи често ще бъде структуриран като определена форма, противно на стандартния хоризонтален формат на изречения отляво надясно. В крайна сметка ролята на елемента винаги ще бъде с декоративна цел, а не само като текст за четене. Дизайнерите обикновено използват тази техника, за да предадат посланията на марката или маркетингова цел, създавайки желана атмосфера или визуална тема.Lupii съчетава традиционното с нестандартното. От лявата страна ще намерите предложението за стойност на продукта като H1, кратко описание и бутон с призив за действие. Вдясно има анимиран вихър, съставен от думи, който разработва добавената стойност на продукта в по-неформален, ориентиран към клиента тон на гласа.

playful typography design trend

 

23. Използване на емоджи

Според Adobe над 60 процента от хората казват, че емотиконите правят разговорите по-забавни и игриви. Те са отлична среда в комуникацията за предаване на мисли и чувства и са широко известни като невербални съобщения.

Внимавайте обаче при избора на определени емотикони. Едни и същи емоджи могат да се интерпретират по различен начин в различните области. Например, размахването на ръце означава сбогом на Запад, но означава „ние не сме приятели“ в Китай.

Поставянето на твърде много емоджи в съобщенията ви също може да ви направи малко непрофесионални и незрели.

За нас не е новина, че общуването в световен мащаб е обхванало цифровото взаимодействие. Независимо дали са на разстояние 5000 мили или на разстояние 5 метра в рамките на една къща, хората непрекъснато си взаимодействат чрез своите клавиатури. Това включва имейли, приложения за съобщения, групови форуми и т.н. Нещата са се разраснали далеч отвъд думите – буквено-цифровите знаци, придружени от игриви емотикони в писмени текстови елементи, вече са неразделна част от нашия цифров лексикон.

Нарастващата популярност на емотикони също си проправи път към кутията с инструменти на уеб дизайнера. Създателите на уеб са се насочили към игривия, мил език на емотиконите, като ги използват като част от самото съдържание на уебсайта си. Използването на тези илюстрирани жестове вече е ефективен, лесен начин да се илюстрират настроенията на марката и невербалните съобщения на език, познат на потребителите от всички среди. Комуникацията с целевата аудитория от всички езици и диалекти процъфтява с тази техника – гласът на вашата марка вече може да бъде чут по визуален, невербален начин.

emoji design trend

 

24. Светли цветове

Използването на светли цветове в дизайна на уеб и интерфейс представлява една от най-големите разлики между печата и уеб дизайна. Качеството и видимостта на светлите цветове често се компрометират, когато се използват в дизайна на печат – губят богатството си и изглеждат като по-непрозрачни и мътни.

Светлите цветове имат обратен ефект на екрана и дори могат да бъдат предпочитани пред тъмните, по-смели цветове. Рязкостта и яснотата на екрана в действителност могат да доведат до такива цветове, които са непосилни и дори стресиращи за човешкото око. Сега дизайнерите са възприели предимството да използват светли цветове, за да избегнат последните. Всъщност добавената стойност от използването на светли цветове в уеб дизайна надхвърля визуалното изживяване на посетителя – светлите цветове също са благоприятни за ангажираността на потребителите.

Успокояващият ефект на светлите цветове често насърчава потребителите да останат по-дълго на страницата, наслаждавайки се на спокойствието и топлината на цветовата палитра. На началната страница на Dockyard Social бледоподобните на горчица жълти цветове и избледнели кестеняво-червени приличат на залез, създавайки атмосфера на успокояващо спокойствие.

light colors design trend

 

25. Минимализъм (плосък дизайн)

Минимализмът, понякога наричан „плосък дизайн“, не е нова тенденция в уеб дизайна. И все пак обикновено се свързва с много празно пространство (помислете за Apple.) През 2021 г. очакваме хората да експериментират с пъстър минимализъм. Не е задължително да е изцяло бяло, за да бъде минималистично.

Чудесен пример за сайт, който се справя добре с цветния минимализъм, е Ericanderson.format.com. Всяка страница от уебсайта му се отличава с удебелен цвят на фона с изчистен текст и минимални елементи на дизайна, за да създаде привличаща вниманието и лесна за гледане страница. Те са доказателство, че минимализмът не трябва да бъде ярък или скучен.

Простотата в дизайна може да се окаже спасителен елемент, предпазващ потребителите от претоварването с цифрова информация по време на пандемията. Един ден може напълно да изпревари сложния дизайн, защото минимализмът им помага  да се фокусират само върху най-важното.

Можете да използвате минималистични тенденции в дизайна на вашия уебсайт, като:

 • Прилагане на ограничена цветова палитра. Изберете едноцветна цветова схема с един или два акцентни цвята, за да подчертаете важните елементи на вашия сайт;
 • Ограничаване на използването на елементи и характеристики. Когато проектирате, запитайте се дали всеки елемент е необходим, има ли предназначение или можете да го направите по-опростен;
 • Максимизиране на бялото пространство. Много дизайнери се страхуват да не отегчат посетителите си с празно пространство, а вместо това да им помагнат да насочат погледа към важните секции.

 

26. Удебелен цвят

Цветният минимализъм върви ръка за ръка с една от най-известните тенденции в уеб дизайна през 2021 г .: цвят! Удебелените, ярки, наситени цветове помагат на вашата марка да се откроява от меките неутрали, които много компании са избрали през последните няколко години.

Bubly, компанията за пенливи води, е отличен пример за това как даден сайт може да използва смел, наситен цвят, без да смазва окото. Тяхното брандиране е свързано с цветни кутии, а уебсайтът им е продължение на това.

bubly

 

27. Цвят за предизвикване на определени настроения

Заедно с удебеления цвят, ние мислим, че внимателното използване и на друг цвят ще предизвика определени настроения и ще бъде от голямо значение през 2021 г. Цветовата психология, изследването на въздействието на цвета върху човешкото поведение, съществува от векове и търговците го използват, за да продават, предизвиквайки конкретни емоции и потребности.

Докато начинът, по който интерпретираме цветовете, има много общо с нашите възприятия, някои общи чувства са свързани с цветовете. Например, зеленото обикновено означава природа и еко продукти, докато червеното символизира енергията и страстта.

През 2021 г. смятаме, че уеб дизайнерите ще се съсредоточат върху внимателното използване на цвета, за да предизвикат настроението и усещанията, които сайтът трябва да предизвика.

Web Design Trends Example: Color to Evoke Certain Moods

 

28. Въпросници

С броя на продуктите или услугите, налични на вашия сайт, приканете посетителите си да изберат подходящия за тях продукт, като използват персонализиран тест за интерактивно преживяване.

Оценката на Persona Nutrition е основният пример за тази тенденция. Компанията за хранителни добавки помага на своите клиенти да избират хранителни вещества, които отговарят на техните цели на живот и здраве.

Основните изводи от този пример са:

 • Направете ясни бутоните с подканваща фраза (CTA);
 • Обяснете какво могат да очакват респондентите след попълване на теста и колко време им е необходимо, за да го попълнят;
 • В някои въпроси като пол и тегло, той да включва връзка, която обяснява защо компанията трябва да го зададе. Предложете прозрачност на респондентите, като добавите полезна информация.

 

 

29. Отрицателни цветове

В другия край на цветовия спектър, се крие цветна тенденция от съвсем различно естество. Все повече дизайнери се стремят към използването на много смели цветове, със съгласуван акцент върху основните цветове: червен, син и жълт. Това често включва множество дълбоко контрастиращи първични цветови комбинации, подобни на комикси-като теми и мотиви от 90-те. От само себе си се разбира, че този тип цветни палитри често са насочени към по-младата аудитория, подчертавайки оптимистично, вълнуващо настроение.

Цветовата схема, която виждаме на сайта на Goliath Entertainment, ясно представя тяхното дизайнерско съдържание – компютри от старо училище от 90-те, въртящи се телефони, бумбокси и други емблематични елементи, с които поколението от 90-те ще се идентифицира на място.

negative colors design trend

 

30. Изображения и илюстрации

Понякога сърфирането в мрежата е като да видите една и съща снимка, използвана в много уебсайтове. Това може да създаде усещане за уебсайт, който да е познат и скучен.

Персонализираните илюстрации могат да помогнат на Вашия уебсайт да се открои и да се почувства като нещо свежо за посетителите му. Тъй като ще създавате илюстрации от нулата, те могат по-точно да представят Вашата компания и марка и да подобрят темата на страницата.

Пример: smashmallow

Web Design Trends Example: Illustrations

 

31. Черно-бели илюстрации с текстури

Някога в журналистическата индустрия печатането в цвят не беше опция. За да добавят артистични ефекти към тяхното съдържание, вестниците  съдържат черно-бели, ръчно рисувани дизайни, създадени от карикатуристи. Този уникален, вдъхновен от карикатурите стил компенсира липсата на цветни изображения и изображения.

Карикатуристите също започнаха да използват черни илюстрации, базирани на текстура, за да допълнят голямото количество текст, който вестник или подобна публикация трябва да включва. Виртуозността на тези графични елементи е как те балансират текстовите статии, като облекчават когнитивния товар на читателя с прости, увлекателни образи.

Илюстрациите, базирани на текстура, сега са създадени дигитално, което неизбежно ги кара да изглеждат малко по-различно от техните ръчно рисувани предшественици. Тази фина промяна има незначителни последици за дизайна, като например по-равномерен нюанс на черното и по-прецизна симетрия и подравняване. Началната страница на Mailchimp илюстрира тази дихотомия, тъй като техният стил на изображение на героя се различава леко до раздела с три колони с три черни цифрови илюстрации.

Независимо дали е идентичен с оригиналния стил на илюстрации, базирани на текстура, или не, вълнуващо е да видите как тази тенденция в дизайна се появява отново през 2021 г. и завладява света на дигиталния дизайн.

black and white illustrations design trend

 

32. Черен контур

Мотивът за използването на черните илюстрации стана популярен чрез  други формати: черни контури около различни елементи в целия  уебсайт. Тези черни линии и граници могат да се различават по дебелина – често се използват като разделители на страници, по-специално като решетъчни кутии с множество размери.

Това, което също обичаме в тази нова тенденция в дизайна, е как нейните дизайнерски елементи често съчетават тези черни линии и илюстрации с реални заснети изображения, както се вижда в дизайнерската схема на Roze Bunker. Тези изображения обикновено представляват цяла снимка или изрезка. Така или иначе, черните рамки и акценти имат силно влияние върху ангажираността на потребителите. Благодарение на този завладяващ трик, посетителите на уебсайта почти винаги забелязват тези изображения незабавно – като отделят цялото си внимание на съобщенията и преживяванията, които дизайнерът се стреми да предаде.

black outline design trends

 

33. Важната информация на началната страница с пълна височина

Подобно на гигантски билборд, превръщането на секцията за важна информация на Вашата начална страница в пълна височина може да фокусира вниманието на потребителите Ви и да служи като съобщение без разсейване.

Помислете за разделите на цял екран за предаване на изключителните послания като за възможност за страхотно разказване на истории. Само имайте предвид, че изображенията ще се изрязват по различен начин в зависимост от размерите на браузъра. Трябва да използвате изображение, което ще се побере съответно.

Web Design Trends Example: Full Height Homepage Hero

 

34. Смесване на снимки с графични елементи

Може да сте забелязали припокриващите се графики на изображения във Вашата емисия в социалните медии. Тази техника на смесване носи ниво на креативност и забавление в типичния образ.

Тенденцията се улови и приложи при уебсайтовете. Смесването на фотография с графика може да подсили брандирането на Вашата компания и да задържи посетителите на уебсайта, ангажирани със съдържанието ви.

Web Design Trends Example: Blending Photos with Graphical Elements

 

35. Градиенти

Градиентите са дългогодишна тенденция, която се е развила от фини цветни наслагвания до привлекателни фонове.

Градиентите могат да се използват за добавяне на дълбочина, служат като поразителен фон или фино за добавяне на текстура към илюстрация. Все по-често ги виждаме да се използва в по-голяма и по-смела типография.

Тази тенденция има постоянна сила. Радваме се да видим непрекъснатото й развитие на използването им в уебсайтове.

Пример: stripe.com

Web Design Trends Example: Gradients

 

 

36. Интерактивно и статично 3D съдържание

Благодарение на узрялата уеб технология уеб дизайнерите, които искат да откроят своята уеб страница с използването на  3D елементи, с които потребителите могат да си взаимодействат, става все по-честа тенденция.

Резултатите могат да бъдат спиращи дъха – като използването на интерактивно 3D съдържание на уебсайта Campo Alle Comete.

Web Design Trends Example: Interactive and Static 3D Content

Ето най-добрите примери за лични уебсайтове, използващи 3D визуализации.

Бруно Ортоланд. Този художник на CG представя своите 3D визуализации директно на началната страница. Те могат да бъдат премествани с помощта на курсор и дори да идват с музика.

Титуан Матис. Този уеб разработчик оживява уебсайта си с интерактивни 3D спирални модели, с които е забавно да си играете.

Даяна Мартел. Тази режисьорка на музикални видеоклипове прилага 3D заглавия на своята страница. Можете да използвате мишката, за да преместите курсорът и върху заглавието.

 

37. Ефекти от матирано стъкло

Последният напредък в уеб технологията позволи лесното прилагане на ефекта на матирано стъкло върху уебсайтовете. Размазаният външен вид на елементите зад покритието от матирано стъкло помага да се добави цвят към дадена област, като същевременно позволява текстът или обектите да се появяват върху изображението и да останат четливи.

Ефектът се превърна в популярна опция в дизайнерския бранш с инструменти и все по-често се използва като фон вместо градиенти.

 

Web Design Trends Example: Frosted Glass Effects

 

38. Прости форми

Артистичният стил от ерата на 90-те също се завърна в тенденциите на уеб дизайна – този път под формата на прости мотиви с форма, интегрирани в дизайнерските схеми. Тези опростени двуизмерни илюстрации с форма се отличават с един нюанс на цвета и без дълбочина или текстура. Можете да видите примери за тези стилове на формата на уебсайта Happy Socks, който използва двуизмерен дизайн върху опаковката на своите продукти и в целия сайт.

Тези основни фигури могат също да имат текст, написан върху тях и често напомнят на стикери от 80-те или 90-те години. Тези фигури могат да се използват и като бутони (статични или анимирани) или като стикер, който ни информира за ограничена промоция. Без значение как изглеждат или предполагат тези стикери, общата им цел е да привлекат вниманието на посетителя на уебсайта.

simple shapes design trends

 

39. Творчески и нетипични продуктови снимки

3D симулации на продукти
За тези, които не се чувстват комфортно при онлайн пазаруването, следващата тенденция е за Вас. Най-голямото предизвикателство при закупуването на продукти онлайн е да не се знае как те изглеждат в реалния живот. Много магазини за електронна търговия започнаха да използват 3D симулации, за да предоставят визуално решение  точно, съобразявайки се с това предупреждение. Това, което очакваме да видим през 2021 г., е дори допълнително подобрени техники за 3D визуализация, с подробни тънкости и изключително високи резолюции.

Тези 3D симулирани визуални изображения, създадени от Adidas, изобразяват две от най-големите ограничения на това да виждате само дрехите онлайн. Техните изображения позволяват на онлайн купувачите да разберат по-добре текстурата на тъканта на якето и как то изглежда от всички ъгли. Това са точните видове подробности, които онлайн купувачите търсят.

3d product simulations design trends

 

40. Абстрактни композиции

Абстрактното изкуство съществува от много години, но през 2021 г. уеб дизайнерите го правят по-сложно, използвайки живи цветове с различни форми и текстури.

Резултатът е по-изразителна и енергична уебстраница. Можете също така да комбинирате абстрактни композиции с фотографии и илюстрации на фигури.

 

 

41. Скролиращи ефекти

Извън хоризонталното превъртане и ефектите на паралакс тази година дизайнерите ще експериментират с други видове превъртане.

Вдъхновете се с тези превъртащи ефекти.

Дълго превъртане

Това често се използва за уебсайт с една страница. Отличава се с плавна и линейна техника на разказване – например Le Mugs.

Carandache – Комбинира множество секции на една страница. Всеки раздел се фокусира върху обяснение на една тема като история, урок и контакт.

Скролиране на карти

Използвайте оформление, което прави уебсайта да изглежда като че ли превъртате карти, независимо дали хоризонтално или вертикално – например Ofcina.

Хоризонтално превъртане

Превъртането надолу винаги е било навигационна норма, но 2021 г. популяризира акта на хоризонтално превъртане.

Това може да бъде предизвикателство, за да се приложи правилно, тъй като много посетители естествено превъртат надолу, когато отворят уеб страница. Ако не им предложите ясни индикации, че страницата е предназначена да превърта странично, те могат да приемат, че страница с хоризонтално превъртане е счупена и просто да си тръгнат.

За да се адаптирате към тази тенденция, помислете какви типове съдържание са по-добре представени, като използвате хоризонтално превъртане спрямо вертикално превъртане.

Фото галерията е добра, но не налагайте тази функция на страница, пълна с текст. Можете да го използвате и за показване на категории.

Приложете ясен индикатор, който помага на читателите да разберат, че конкретната страница ще се превърта хоризонтално.

Пример: roundtheplace.com

 

42. AR преживяване

Разширената реалност (AR) може да подобри практическата работа на потребителите, особено на уебсайтове за електронна търговия. Тя предоставя на вашата аудитория 360 градусово изживяване.

Вижте тези уебсайтове, които предлагат AR технология.

Джип. Използва AR, за да позволи на своите потенциални клиенти да видят интериора на автомобила, без да посещават автокъщи.

 

Пурина. Този сайт показва на посетителите си здравния цикъл и признаците за здрави домашни любимци, хранени с Пурина за 28 дни, използвайки AR технологията.

 

43. Колаж 

Концепцията за колаж в индустрията на изкуствата възниква през 1914 г., предимно във Франция – по времето, когато кубизмът, движението на изкуството от началото на 20-ти век, е широко популярно. Концепцията за колаж в изкуството често се среща в многобройни медии, като вестници, списания, плакати, но все още рядко в дигиталните медии.

Колажните творения наскоро се завърнаха чрез социалните медии. Колажът на уебсайт най-често ще олицетворява визуализация с пълна ширина, прецизно изрязване на изображение (обикновено снимка) – всичко това е интегрирано в комбинация от плътни цветни графики и илюстрации с шарки.

В картичката с изображения „НАЙ-ДОБРИТЕ ПОДАРЪЦИ“ на Urban Outfitters асортиментът от тениски, подобен на колаж, гарантира на онлайн купувачите, че този магазин продава широк спектър от стилове, увеличавайки вероятността те да намерят продукти, подходящи за техния личен стил.

Тази тенденция на уеб дизайн е адаптирана от офлайн медии като списания и вестници. Той докосва цифровите медии, след като се превръща във формат за емисия на социални медии и скоро ще бъде тенденция в уеб дизайна.

Колажното изкуство е доста популярно, поради своята гъвкавост и привлекателна естетика. Дизайнерите могат да прилагат различни стилове на произведения на изкуството, за да създадат колаж, който отговаря на тяхната марка.

Ето няколко аспекта, които трябва да се вземат предвид при проектирането на колажното изкуство.

 • Тема. Можете да изберете очевидна тема като „зима“ или абстрактна като „утре“;
 • Състав. Бъдете креативни с композиционни техники, като перспектива в една точка и правилото на третините;
 • Модели и текстури. Използвайте модели, за да изградите физическа илюзия и контраст в изкуството на колажа.

collage art design trend

 

44. Емотивна типография

Емотивната типография се отнася до типографските дизайни, които свързват думи и емоционални отговори. Например думата „изпръскване“ ще бъде свързана с вода, така че дизайнът използва сини и мънички капки.

За да откроите типографията, използвайте прост фон. Опитайте се броят на буквите и думите да е минимален, така че да не претовари читателите.

 

45. Сюрреализъм

Много дизайнери са развили тенденцията към колажното изкуство още повече, като са проектирали своите уебсайтове в сюрреалистичен стил. Тази техника се характеризира с това как позиционира елементи върху неинтуитивен, необичаен фон. Примерът на Gucci поставя всяка чанта на уникален, базиран на изображениe фон. След това купувачите могат да видят всеки артикул в съвсем различна светлина.

Сюрреализмът в уеб дизайна включва и пищни цветове и текстури, които представят абстрактния, артистичен ум на създателя. С течение на времето все повече и повече уебсайтове за електронна търговия използват тази тенденция, за да представят своите продукти по нов, емоционален начин.

surrealism screenshot

 

46. Приглушени цветове

Приглушените цветове улесняват посетителите да продължат да гледат уеб страницата, благодарение на удобните цветове с ниска наситеност. Тези цветове често са притъпени или в  сивата гама, наподобяващи един облачен ден.

Много дизайнери използват тази светла цветова палитра, за да демонстрират минималистичен външен вид. По този начин може да се предаде по-естествено и елегантно усещане.

Winc е идеален пример за уеб сайт със заглушен цвят. Той използва кремави и сивкави цветове, заедно с прости илюстрации, което пасва на елегантен винен клуб.

 

И така, споменахме някои от най -яките тенденции в уеб дизайна през 2021 г., които ще разтърсят света. Може да сме пропуснали някои, тъй като това е огромен свят .. !!
През 2021 г. очакваме да видим по -ярки, чисти, визуално обогатени и интерактивни уебсайтове, които използват анимация и видео за подобряване на ангажираността с посетителите и импровизиране на тяхното потребителско изживяване.
Тенденциите в уеб дизайна тази година прегърнаха съвременния футуризъм и иновативния подход. Градиенти, Поразителни визуални ефекти и цветове, 3D ефекти и преработени ретро тенденции ясно показват този нов стил през 2021 г.
Благодарение на много иновативни и уникални стилове, дизайнерски тенденции и движения, със сигурност можем да кажем, че тенденциите в уеб дизайна през 2021 г. ще бъдат пълни с изненади.