Избор на CMS (безплатна или платена), SITEBUILDER или custom тема

 • Home
 • blog
 • Избор на CMS (безплатна или платена), SITEBUILDER или custom тема
Избор на CMS (безплатна или платена), SITEBUILDER или custom тема

Системата за управление на съдържанието CMS (content management system) e софтуерно приложение, което може да се използва за управление, създаване и модифициране на цифровото съдържание. Състои се от два основни компонента: приложение за управление на съдържанието (CMA), потребителски интерфейс, който позволява на потребителя, дори и с ограничен опит да добавя, променя и премахва съдържание от уебсайта,  без намесата на уеб администратор; и приложение за доставяне на съдържание (CDA), което компилира съдържанието и актуализира уебсайта.

Главната цел на CMS е да подпомогнат изграждането на динамичен уебсайт. „Основното предназначение на системите за управление на съдържание е да се управлява информацията в уебсайтове и корпоративни системи. Независимо дали става въпрос за личен блог или корпоративен уебсайт, системата за управление на съдържанието позволява на потребители без познания по HTML и CSS да добавят съдържание. Има изключително голям избор от такива системи и всяка една от тях е различна, но общото е, че те имат интуитивен интерфейс и могат да се използват и от хора без умения в програмирането.”

Изт. Уикипедия [официален уебсайт],  // Система за управление на съдържанието, 12.05.2020., https://bg.wikipedia.org/wiki/Система_за_управление_на_съдържанието.

На по-прост език, система за управление на съдържанието е инструмент, който помага при изграждането на  уебсайта, без да е необходимо да се пише целия програмен код от нулата.

 

Основните компоненти на CMS съдържат:

 • Интуитивен интерфейс, с опции за публикуване, форматиране, преглед, индексиране, търсене и извличане на текстове за съхранение на файлове, съдържащи документи, филми, снимки, телефонни номера, научни данни;
 • SEO-приятелски URL адреси;
 • Интегрирана и онлайн помощ;
 • Пълна поддръжка на шаблоните;
 • Лесни процедури за инсталиране;
 • Административен панел с многоезична поддръжка.

 

CMS платформите са изградени от различни програмни езици като Perl, Python, PHP, ASP и скриптове – JavaScript и Ajax, както и от различни типове бази данни – MySQL, Oracle, JCR, Apache Derby, SQL, MariaDB.

„Според правата за достъп до изходния код на програмата се определят  следните типове CMS:

 • CMS със затворен изходен код, когато потребителят няма достъп до изходния код или патентованa CMS;
 • CMS с отворен изходен код с достъп до изходния код на програмата при определени условия. Закупува се лиценз и се определят условия, при които потребителят получава достъп до изходния код.
 • CMS със свободен изходен код – потребителят получава изходния код на програмата и свободата да прави промени в кода.“

Изт. Петрова, М. // Видове CMS. Класификация на системите за управление на съдържание от гледна точка на софтуера, September 5, 2013, https://rykovodstvo.wordpress.com/category/%d1%83%d1%80%d0%be%d1%86%d0%b8/page/2/.

„Тъй като CMS е вид софтуер, той става обект на авторско право и обикновено отношенията между автора и крайния потребител се уреждат чрез специален договор, наричан софтуерен лиценз. Лицензите предоставят на потребителя правото да ползва CMS при определени условия. Предоставянето на това право обикновено става в рамките на няколко широко прилагани модела:

 • Платена CMS – Потребителят заплаща еднократно или периодично определена сума на автора на CMS. Това е най-често срещаният модел при CMS, разработвана с комерсиална цел.
 • Безплатна CMS – Потребителят не заплаща за ползването на CMS.
 • Свободна CMS – Безплатна CMS с отворен код, която потребителят може да променя и препубликува при определени условия.“

Изт. Рашева-Йорданова,  К., Контент мениджмънт системи, част 1: теоретични аспекти. Издателство „За буквите – О писменехь“, София 2014, 10.05.2015 г.

 

wp-stat

Източник: Nier, H., Statista

 

По-долу ще се дадат няколко примера за най-широко използваните CMS платформи с отворен код:

 

wp-logo

WordPress (WordPress.org) е безплатна и отворена система за управление на съдържанието (CMS), базирана на PHP и работеща с база данни MySQL или MariaDB. WordPress се използва от повече от 60 милиона уебсайта. Чрез plugin (разширение, добавка) архитектурата му (55 487 за 2020 г.), се позволява на потребителите да разширят функциите и функционалността на уебсайта, за да ги приспособяват към техните специфични нужди.

Цялата система предлага широк избор от безплатни и платени шаблони, наречени „теми“ (themes). Темите са с разработени дизайнерски елементи – блокове, модули и др. които  помагат на потребителите да променят външния вид и функционалността на уебсайта на WordPress, без да променят основния код или съдържанието му.

 

 

cms-magento

Magento е платформа за електронна търговия с отворен код, която се фокусира само върху бизнеса с електронната търговия. Платформата е изтеглена повече от 2,5 милиона пъти, а стоки на стойност от 155 милиарда долара са продадени чрез базирани в Magento системи за 2019 г.

Преди две години Magento представляваше около 30% от общия пазарен дял, а платформата може да добави до 500 000 продукта в онлай магазините си.

Тя има вградени опции като наложен платеж, PayPal, банков превод и може да се свързва с различни системи за плащане. Съдържа широка гама от инструменти, използвани за промоционални и маркетингови цели.

Magento предлага SEO възможности, които осигуряват по-добри резултати в търсенето за бизнеса.

 

 

Shopify_logo

Shopify е една от водещите CMS за електронна търговия, базирана на SaaS (софтуер като услуга). Тази CMS се използва за разработване на магазини за електронна търговия с опции за интеграция на платежни системи, управление на продукти, ваучери,  подаръци, намаления, купони и др.

Shopify може лесно да се интегрира и с WordPress. Тя предлага безплатни и премиум теми, три вида планове за електронна търговия с включен хостинг. Използвайки Shopify, собствениците на магазин могат да създават бързо професионален, изчистен и  достъпен уебсайт без да имат познания в кодирането и програмирането.

 

 

drupal-logo

Друпал (Drupal) е система за управление на съдържанието (CMS), написана на езика PHP и използваща в качеството на съхранение на данни релационна база данни (поддържа MySQL, PostgreSQL и други). Drupal е с отворено съдържание, предоставена с лиценза за свободна документация на ГНУ GNU General Public License|GPL, което означава, че може да се сваля и използва свободно както и да се споделя с други.”

Изт. Уикипедия [официален уебсайт],  Друпал, 25.01.202., https://bg.wikipedia.org/wiki/Drupal.

Инсталиран на уеб сървъри, Drupal е предпочитаният избор за разработчици и дизайнери, тъй като идва с много добавъчни модули и дизайни. Позволява на програмистите да разработват персонализирани модули, използвайки добре документиран API. Към декември 2019 г. общността на Drupal включва повече от 1,39 милиона членове, повече от 44 000 безплатни модула, които разширяват и персонализират функционалностите му, над 2800 безплатни теми, които променят външния вид и поне 1300 безплатни дистрибуции

 

 

squarespace_logo

Squarespace е система за управление на съдържанието, която позволява да се разработва професионално уебсайт без умения за кодиране. Squarespace CMS дава възможност за избор от 1000 шаблони от хранилището му, които лесно се оптимизират за телефони и таблети. Клиентите могат да използват предварително изградените шаблони и чрез влачене,  и пускане на елементи да създават  уеб страници. Техническата му поддръжка се осъществява от екип за обслужване на клиенти по имейл или чат на живо, или с присъединяване към семинар на живо.

 

joomla-logo

Joomla! също се счита за една от най-добрите CMS системи. Тя дава възможност да се разработи напълно оптимизиран SEO уебсайт, който  да е видим за търсачките. Използва PHP код и база данни. Съдържа повече от 8000 разширения, които са категоризирани в 33 различни категории, с многоезична поддръжка.

Joomla! включва/съдържа възможности като кеширане на страници, подобряване на скоростта, RSS четци, версии на страниците за печат, предаване на кратки новини, блогове, анкети и езикова локализация.

„Джумла има редица преводи на над 60 езика, включително български.

Глобалната общност от потребители и разработчици се състои от над 150 хиляди души, а в българския портал на системата има близо 3000 потребители.“

Изт. Уикипедия [официален уебсайт], // Joomla!, 11.02.2020.,  https://bg.wikipedia.org/wiki/Joomla!

 

https://www.prestashop.com/en

PrestaShop  е още едно решение с отворен код за изработка на онлайн магазин. Той е създаден в сътрудничество с общност от повече от милион потребители и участници. PrestaShop е базирана на Symfony. Тя включва над  600 функции, а на пазара се предлагат 5000+ модула и теми. В момента PrestaShop се използва от 300 000 магазина по целия свят и се предлага на 75 различни езика.

PrestaShop използва система от шаблони, която позволява на потребителите да персонализират темите на магазина и да добавят нови функции чрез модули за добавки. PrestaShop се инсталира с една основна отзивчива тема по подразбиране, а потребителите могат да добавят или разработят свои собствени теми и модули.

 

opencart-logo

Opencard е система за създаване на електронен магазин, базирана на PHP, която използва MySQL за база данни. Лицензирана е с GNU GPL лиценз.

„OpenCart се отличава с разнообразен подбор от функции, които включват неограничен брой категории, продукти, производители, доставчици, автори, валути,  езици, продуктови рейтинги, мултистор, коментари,  рейтинги, множество интеграции на популярни банкови услуги, спедиторски компании и методи за плащане. OpenCart също предлага богат асортимент от над 9000 готови за ползване безплатни и платени приложения.“

Изт. Уикипедия [официален уебсйт], // OpenCart, 06.03.2020., https://bg.wikipedia.org/wiki/OpenCart.

 

В тази препратка се представя пълен  списък на всички CMS системи с отворен кодhttps://en.wikipedia.org/wiki/List_of_content_management_systems#Open_source_software.

 

При избора на CMS система е необходимо да се отчитат наличието на следните базови функционалности:

 • Да има редактор на съдържанието – чрез него бързо се добавя, редактира и публикува ново съдържание. Най-добрите CMS платформи имат функция WYSIWYG (Каквото виждате, това получавате), за да се опрости работата му.
 • Да се персонализира – В CMS системата е важно да се позволява адаптиране на  външния вид и стила на съдържанието в текстовия редактор – промяна на цвят, размер на шрифта, стиловете на заглавията и други, или поне с възможност за кодиране на такива стилове.
 • Опция за управление на потребителите – Ако уебсайтът е на по-голяма компания има вероятност  да се ползва  от няколко души. Следователно, трябва да има възможност за определяне нивата на достъп и на управление от потребителите до основни инструменти, но също така да се ограничат/разрешат определени функции на мениджъри или висши ръководители.
 • Възможности за интеграции – CMS системата да позволява интеграция и лесно добавяне  на функционалности от трети страни, както и необходимите за маркетинга инструменти.
 • Поддръжка – CMS да е популярна и лесна за поддръжка, както и да се правят регулярни ъпдейти.

 

            Персонализираният уебсайт или този по поръчка (custom) е уебсайт, който не е създаден по шаблон. Той е с уникален дизайн и функции, проектиран само за конкретния бизнес. Различава се от всеки друг  и е  конструиран, така че да е удобен за търсачките. Изработва се от програмист /уеб разработчик със съдействието на уеб дизайнер.  Този тип уебсайт е по-адаптивен към нуждите на компанията.

След етапа на планиране на програмиста му се дава списък със задачи, в които са включени функциите, които да бъдат заложени в него, за да му се създаде представа с какво да се съобразява в бъдеще.

Ще трябва да се предостави и система за управление на съдържанието, която да бъде включена в уеб дизайна.

При този тип избор за изработка на уебсайт, за всяка бъдеща корекция и добавяне на функционалност се заплаща цена. Разбира се, може да се договори месечна поддръжка или абонамент  за цялата година. Цената е в пъти по-висока, но е съобразена с всички изисквания на собственика на уебсайта.

 

Предимства  при избор на персонализиран дизайн

 • Персонализираните уеб дизайни са създадени специално за конкретната марка, бизнес или продукт. Те са уникално пригодени за специфичната аудитория;
 • Позволява добавянето на нови функции във времето;
 • Персонализираният уеб дизайн обикновено се изработва от агенция за уеб разработка / дизайн, която в случая работи персонално по този проект до приключването на задачата;
 • Чист код – персонализираният уеб дизайн има за основа изцяло нов код за разработката, което за търсачките е от огромно значение;
 • Уебсайтът ще бъде оразмерен за мобилни устройства и ще бъде готов за последваща SEO оптимизация;

 

Недостатъци при избор на персонализиран дизайн

 • По-висока цена;
 • Повече време за разработка;
 • Винаги се плаща за доработки;

 

Предимства при избор на шаблон (template) за уебсайт:

 • Изборът на цветове, оформление и функции дават представа на уеб дизайнера и собственика за крайния вид на уебсайта;
 • Много ниски бюджети, при които процесът за стартиране е възможно най-скоро;
 • По-кратко време за разработка;

 

Недостатъци при избор на шаблон – готова тема за уебсайт:

 • Същият шаблон ще се ползва и от други;
 • Освен ако не се плати „Ексклузивна“ цена за шаблона, но дори и така, други хора, които са го закупили от преди това също имат право да го използват;
 • Съществуват ограничения в персонализирането на шаблона за уебсайта;
 • Без умения за кодиране на уеб страници ще трябва да се отдели време и пари, за да може да се настрои шаблона или да се наеме някой, който да го направи;
 • Някои шаблони не са създадени, така че да са удобни за търсачките.

 

 

          Сайт билдър (SITEBUILDER) или конструктор на уебсайтове

Сайт билдърите са онлайн платформи, които позволяват на потребителите да създават свой собствен уебсайт въз основа на избор от предварително създадени шаблони. Той е така замислен, че с негова помощ това се случва бързо, лесно и интуитивно.

Тук не са необходими умения за кодиране. Като цяло те са наистина лесни за използване и само се заплаща месечна такса, за да продължат да работят.

С тяхна помощ могат да се създават бизнес уебсайтове, уебсайтове за електронна търговия, блогове, брошури, за нестопански организации и портфолио уебсайт. По-сложните оттях – форуми, портали и медийни уебсайтове – най-вероятно ще трябва да бъдат изградени със  CMS система.

Един от известните конструктори на уебсайтове е платформата Wix!.

wix-logo

WIX e платформа за изграждане на уебсайтове, която позволява на потребителя да създаде модерен уебсайт с адаптивен дизайн с HTML5 напълно безплатно и без да са необходими предварителни познания в области като програмиране или уебдизайн.”

Изт. Уикипедия [официален уебсайт], // Wix.com, 11.05.2020., https://bg.wikipedia.org/wiki/Wix.com

Тя е с над 125 милиона клиенти в почти 200 различни страни по света и съдържа повече от 500 безплатни шаблона. Изграждането на уебсайтове става с функционалността за плъзгане и пускане. Системата предлага и премиум план, който започва с цена от 4.50 евро на месец до 24.50 за VIP план.

 

От казаното дотук става ясно какъв голям избор от CMS системи за изграждане на уебсайтове има – от безплатни платформи, но те не са много добри в дългосрочен план и освен това в домейна им се съдържа и името на платформата – до платени, без да са уникални или персонализирани.

Някои платформи изискват да се знаят малко кодиращи езици като HTML / CSS или други, така че наистина трябва да се реши къде се намира човек по отношение на уменията  си за изграждане на уебсайт.

 

По-долу е представена информация, която показва най-популярните платформи за изграждане на уебсайтове за електронна търговия в света.

 

Best-eCommerce-Platforms-Spotlight-on-Leaders

 

Източник: brainstudy.info, Top 10 Ecommerce Platforms 2020