Уебсайт тип портфолио – характеристики и структура

 • Home
 • blog
 • Уебсайт тип портфолио – характеристики и структура
Уебсайт тип портфолио – характеристики и структура
 • За кого е подходящ този вид уебсайт?

Портфолиото е особено подходящо са хората, извършващи дейност в сферата на дизайна, както  и за тези с независими професии (уеб дизайнер, преводач), работещи както за себе си или за някоя агенция. За артистичните натури като художници, певци, модели, артисти, писатели, графични/интериорни дизайнери, архитекти, фрийлансъри (хора на свободна практика), мебелисти, копирайтъри, за които в конкурентна среда е важно да покажат най-доброто от себе си чрез своите завършени проекти.

Целта на онлайн портфолиото е да даде на бъдещия клиент информация за това кой е човекът, какво може да направи и дали е подходящ, за да се наеме, за изпълнението на  проекта.

В допълнение, това е един от най-добрите начини да се изрази личността, нейният опит и възможности. Уебсайтът портфолиото ще и помогне да се открои  от тълпата,  да се покаже нейната уникалност, да се изгради доверие и възможност клиентите реално да я намерят.

 

 • Какво представлява уебсайтът тип портфолио

В най-основната си форма уебсайтът портфолио предоставя професионална информация за физическото лице или фирмата като се явява „витрина“ за тяхната работа.

Целта му е да предаде на посетителите, които са заинтересовани от услугата или продукта на съответният бизнес иформация, за да получат представа за това какво може да направи собственикът на портфолиото.

Уебсайтът портфолио е съществен инструмент за увеличаване броя на поръчките и изграждането на професионална идентичност. В днешният дигитален свят портфолиото е по-важно, отколкото автобиографията, без значение в коя индустрия се работи. Независимо дали е за журналист на свободна практика, който търси работа или за счетоводител, портфолиото ще представи по един много убедителен начин уменията и решенията, които те са намерили за дадения проект.

Портфолиото по категоричен начин дава информация за отношението, стила на работа, използвани похвати и методи на лицето (фирмата), което го представя. Този вид уебсайт позволява на креативните професионалисти място за демонстриране на най-добрите им работи. Чрез създаването на категории в уебсайта те могат да добавят проектите, които най-много впечатляват.  В случая е важно качеството, а не количеството.

С оглед на по-творческата му визия, тук е мястото да се създават уникални дизайнерски оформления, с динамични елементи и функции.

В процеса планиране на разработката на портфолио уебсайт, първата стъпка е да се определи целта му, а именно: да се показва убедително съдържание, с възможностите на собственика и да се предоставя основна информация по начин, който да води до набиране на повече клиенти.

Структурата на този вид уебсайт съдържа някои основни компоненти на стандартния уебсайт, (начало, за нас, услуги,  контакти) както и специфични за портфолиото страници (проекти, референции, умения, клиенти, цени, екип, медии, галерия, казуси и др.).

 

 • Началната страница се явява лицето на уебсайта. Това е първото нещо, което посетителите му ще видят. Всяка дума, снимка или видеоклип  са подбрани, така че да създадат страхотно първо впечатление.  Тя съдържа някакъв описателен текст за това кой е човекът или фирмата, с какво се занимава.

В тази страница се представят силните страни на бизнеса, съществена информация за дейностите, уникалната  идентичност, работната етика и ценности. Тук биха могли да се покажат и логата на някои от клиентите, с които се е работило и да се сложи препратка към страница с пълния им списък.

 

Ако уебсайтът съдържа голям обем от информация, добра възможност е да се постави поле за търсене. Също така трябва да се предвиди двуезична/многоезична версия на уебсайта, ако клиентите са от целия свят.

Един интересно използван дизайнерски подход е уебсайтът (https://webdesigner.bg/) на дизайнера Мартин Николчев, който е разположил цялата информация на една страница – one page website.

nikolchev-portfolio

Източник: Nikolchev, M.

 

 • Секция: За мен/За нас – Разделът „За нас“ трябва да бъде написан в контекст, който е подходящ и завладяващ за типовете клиенти, с които ще се работи. Тук е добре да има бутон с призив за действие, защото се предполага, че човекът, който чете тази секцията смята да ви наеме. Това означава, че може да му се създаде пътека, с цел конверсия.

 

В тази страница могат да се добавят още:

 • Описание на професионалния опит – Информация за образование, умения, години опит, дипломи и сертификати, награди от конкурси, с включена истинска снимка на лицето. Наличието на снимка хуманизира уебсайта, а знаем че хората искат да работят с хора.

 

Наред със списъка с умения е добре да се предостави информация за това, с  което бизнеса се отличава от другите конкуренти, а именно  уникалното му стойностно предложение.

 

 • Секция: Отзиви, препоръки, написани от съществуващи клиенти.

Създаването на пълна страница с отзиви от клиентите имат най-високата оценка за ефективност при маркетинга на съдържанието. Положителните референциите служат като доказателство за качествено свършената работа. Такива мога да се поискат от доволни клиенти, които да благодарят и да препоръчат фрийлансъра или агенцията за добре изпълнената услуга. Представят се със снимка или лого на клиента и текст, с препоръката.

 

 • Секция: Предлагани услуги – Този списък с предлагани услуги, помага на заинтересованите посетители да разберат дали може да им се дадат решения на техните проблеми или не. Най-добре е да се покажат отличителните услуги, в които са се специализирали агенцията или дизайнерът, а не да се прави опит да се покаже колко мултифункционални могат да бъдат. Тук отново има значение качеството пред количеството. Би могло да се предлага една единствена услуга, но тя да бъде уникална и специфична.

 

Ако желанието на клиентите е да решат да правят поръчки или заявки през уебсайта, то тогава се  включва CTA (призив за действие) бутон, за да ги провокираме да го направят.

 

 • Секция „Портфолио“ – В тази страница реализираните проекти показват професионализма и качеството на работа. Избират се само най-красивите и актуални. Добра препоръка е те да се организират в отделни категории, в галерия от миниатюри. Когато се кликне върху миниатюрата с портфолиото, да се показва подробна информация за проекта, с информация – за кого, през коя година, описанието му и време за изпълнение.

 

 • Секция: Контакти – В страницата за „Връзка с нас“ се посочва  предпочитания метод за комуникация като имейл, формуляр за контакт, телефонен номер, адрес (с вградена карта от Гугъл) и бутони на социалните мрежи. Когато клиентът реши да изпрати запитване чрез формуляра за контакт, той попълва в предварително дефинираните полета имената си, темата на съобщението, самото съобщение, телефон и се поставя отметката за съгласие за обработката на лични данни.

 

Тъй като целта на уебсайта портфолио е да се получат повече запитвания за оферти, добра практика е да се включи имейла на компанията или фрийлансъра на всяка страница, в най-долната част на уебсайта (футър) или телефонния номер над хедъра в top bar-а.

Контактната формата е добре да бъде с прости цветове и шрифтове. Полетата за попълване да са сравнително къси и лесно да се следват. Първо се поставят най-важните, но ако имат за цел да се събере допълнителна информация, то тогава е добре да са избираеми.

 

Други популярни компоненти на уебсайта портфолио:

 • Блог – Честа практика е да има включен блог в уебсайтове за портфолио. Блоговете дават на посетителите информация с по-завладяващо съдържание, създава им представа за знанията и опита на личността. Блогът може също да привлече нови посетители на уебсайта. Интригуващото съдържание може да бъде от типа на обучително клипче или тези със заглавия: „Как да…“, “10 от най-добрите…“, „Как се създава лого…“ и др.

Разбира се, не бива да се пропуска да се добавят иконките за споделяне на съдържанието в социалните мрежи, като по този начин ще се добави още стойност към съдържанието. Да не забравяме, че снимките са също част от съдържанието на блога и те трябва да му съответстват.

В самия блог  е необходимо да се включват линкове към вътрешни страници в уебсайта, ключови фрази и думи както и да има заглавия, подзаглавия, етикети, категории и удебелени важни думи.

 

 • Раздел „Работен процес“– В много портфолио уебсайтове се среща раздел, който очертава работния процес, неговите етапи/фази, през които минава и това, което в крайна сметка се случва в края на проекта. Това дава на бъдещите клиенти представа какво могат да очакват те, от работата си с вас.

 

 • Казуси – Обсъждането на детайли по работата с определени проекти може да предостави на потребителите още по-завладяващо съдържание. Тук се посочват предизвикателствата на проекта, неговото решение, технологиите, които се използват, списъкът му от функции и др. Решаването на казуси още повече засилва доверието в клиента и му дава реална представа за професионализма на фрийлансъра или агенцията.

 

 • Формуляр за заявка или запитване за оферта – Формулярът за заявка изисква от потребителите да дадат конкретна информация – напр. предмет/обект на запитването, време за изпълнение, обем, цветове, размери, бюджет на проекта, така че собственикът на портфолиото да може да изпрати ценова оферта до заявителя. Тук могат да се създадат предварително дефинирани избираеми отговори, за да улеснят и насочват клиента.

 

Екстри – силно препоръчани страници:

 • Често задавани въпроси (ЧЗВ): Тази страница съдържа най-често задаваните въпроси от клиентите. Използването ѝ спестява време, като се предоставят отговори на често повтарящи се въпроси. Ако информацията не е била изчерпателна, би могло да се предвиди кратък текст под съдържанието: „Имате въпрос?“, с добавен бутон: „Обади се!“  или „Свържи се с нас!“.

 

 • Абониране за бюлетин – Събирането на имейли чрез формата за регистрацията за получаване на бюлетин е още един от каналите на дигиталния маркетинг. Имейл маркетинга позволява директно да се изпращат съобщения по електронната поща за оферти, събития, стоки, актуални новини, покани и услуги към потенциалните клиенти, и до голям брой получатели.

 

Още повече, с подходящ софтуер могат да се проследят кои от тях са доставени, прочетени, изтрити или отписали се.

 

Какво още?

 • Създаване карта на уебсайта – по същество това е указание затова как потребителят ще стигне от точка А до точка Б на уебсайта. Един вид визуално представяне на начина, по който ще се навигира в него. В нея се съдържат всички включени страници, като се разклонява  към категориите и подстраниците.

 

 • Оптимизиран уебсайт за мобилни устройства – Когато се проектира уебсайта, да не се забравя факта, че огромен брой хора, разглеждат уебсайтовете през мобилните си устройства или таблети. Елементите от дизайна, които се показват на десктоп устройството за мобилната версия трябва да бъдат пренаредени, за да отговарят по-добре на екранната резолюция  на мобилния телефон.

Бутоните за действие да са достатъчно големи и видими. Ако потребителите се опитват да натиснат малък бутон, те няма да могат да си взаимодействат с него. По-големите бутони на мобилни устройства ще подобрят потребителското изживяване и ще позволят да се осъществи интеракция с тях.

 

За уебсайтове, предназначени за модата, дизайна, ресторантьорството, красотата и креативните индустрии наистина няма правила за това какво фоново изображение или цветове да се използват. Тук могат  да се  нарушат всички принципи и да се използва всеки цвят, който се  харесва, стига да се има предвид следното:

 „Никога да не се избира фон, който прави текста или съдържанието трудно за четене.“

Когато има съмнение относно цвета на фона, използването на  бял или светлосив винаги е правилният вариант. Въпреки че може да не е най-вдъхновяващия цвят,  то поне съдържанието винаги ще се откроява.

Според тенденциите в графичния и уеб дизайн за 2020 г. е представено присъствието на ярки цветове, интерактивни елементи, анимации и илюстрации, 3Д обекти, асиметрични оформления, изометрия, шрифтове със засечки, минимализъм и логотипна анимации –  https://www.youtube.com/watch?v=L1M29TVaJZo&feature=emb_title  в дизайна на страниците.

Комбинацията от черни и бели цветове е сигурен залог за успех – това са двата цвята, които никога няма да излязат от мода. Монохроматичната цветова схема обаче може да се основава на всеки цвят, стига да е получена от един оттенък и да се разширява, като се използват нейните нюанси и тонове.

Добре изпълненият монохроматичен дизайн гарантира, че уебсайтът се откроява като изискан, стилен и с класа.

Уебсайтът на дигиталната агенция Sofyma (https://www.sofyma.com/)

е изцяло решен в нюансите на черното като текстът е в бяло, а  за акцент е използван оранжевият цвят. Елегантният черен тон е съчетан с минимализъм, които би могъл да привлича много голям брой потребители.

 

sofyma-website
Източник: Sofyma

 

 • Интеграция на икони за социалните мрежи

Хората, които посещават уебсайта, трябва да могат лесно да си взаимодействат със социалните медии. Свързването на  съществуващите (или създаване на нови) акаунти в Instagram, LinkedIn и Facebook – предоставят на аудиторията възможности за връзка в различните платфрми. Това е добър начин да се увеличи броя на  последователите и да се засили онлайн присъствието.

Важно е да се знае, че иконите в социалните медии са също така регистрирани търговски марки на съответната компания. Това означава, че те имат защита за авторските им права, така че трябва да се спазват изискванията им за визуализация.

 

Казано накратко:

Уебсайтът тип портфолио е чудесна възможност за създаване на  запомнящо се, от потенциалните клиенти съдържание. Той позволява да се презентира цялата дейност на едно място, да се разкаже за уменията, да се създаде уникалност. Онлайн портфолио, също така, позволява, след завършването на даден проект той да се представи на уебсайта като по този начин информацията се обновява, за да се показва винаги това, което е актуално. Също така, ако уменията на личността са се подобрили, с нарастващия опит,  със сигурност е добра идея клиентите да научат за тях.