4 скъпоструващи грешки, които да избягваме, ако изграждаме уебсайта си сами

 • Home
 • blog
 • 4 скъпоструващи грешки, които да избягваме, ако изграждаме уебсайта си сами
4 скъпоструващи грешки, които да избягваме, ако изграждаме уебсайта си сами

Забавно е да си направиш уебсайт!… Но също така, това може да доведе до голямо разочарование, ако не успеем да постигнем това, за което първоначално се смятали, че е трябвало да се получи.

Ако сте решили сами да си създадете уебсайт, препоръчвам Ви да прочетете как да избегнете 4-те най-губещи време грешки, които новите собственици на бизнес правят.

 

Грешка 1: Не знаете каква е целта на Вашия уебсайт.
Уебсайтът не е само онлайн представяне на Вашата дейност, той е силен маркетингов инструмент.
Много повече от място за презентация! Чрез него Вие можете:

 • Да се свържете  и да си взаимодействайте с посетители и потенциални клиенти;
 • Да установите доверие и свързаност;
 • Да изградите своята група от фенове и последователи – аудитория, интересуваща се от Вашите продукти, услуги или дейност;
 • Да го направите място, на което посетителите Ви да искат да продължават да се връщат, а не само да извършват еднократно посещение.

 

Грешка 2: Не планирате какво да бъде съдържанието на уебсайта, преди да го създадете. Имайте яснота поне за началната страница и страницата с информация (За нас, Услуги).
Това би довело до следните последствия:

 • Избор на грешна тема за WordPress, за да разберете по-късно, че съдържанието Ви не се вписва добре в структурата на темата и в крайна сметка да се чувствате  разочаровани и съкрушени от техническите и ограничения;
 • Опитвате се да адаптирате съдържанието си към Вашата тема, вместо обратното, като влияете върху начина, по който Вашето послание преминава, като евентуално отклонявате посетителите си, вместо да привличате клиенти;
 • Преминаване през много повече неуспешни опити от необходимото, преди да получите желания резултат, включително:
  – Губене на ценно време;
  – Харчене на много повече пари от планираното, а ако работите с дизайнер ще трябва да плащате за всяка допълнителна малка промяна;
  – Ще трябва да започнете отначало (в най-лошия случай).

 

Грешка 3: Избор на грешен човек, който да Ви помогне да изградите уебсайта си.
Кой би могъл да бъде „грешният“ човек?

 • Полезният роднина, известен още като чичо Иван ;);
 • Приятелят на уеб дизайнера, който ви прави услуга – да, но, когато хората не получават пари, мотивацията да свършат нещата и то по начина, по който искате, не е толкова висока.
 • Размяна на  услуги – Това може да е добър вариант за спестяване на пари, но наистина ли стойността е тази, която получавате или давате? Може да давате повече, отколкото получавате, или обратното и нещата да станат още по-объркани … Или в крайна сметка изпълнението да не е според Вашите нужди … Или наистина изобщо да не са направени …

Казаното по-горе  ни убеждава, че е необходимо внимателно планиране и съобразяване с конкретната специфика за всеки бизнес дейност, която да може да расте заедно с Вас, докато и бизнесът Ви се разраства.

Имайте предвид и следното:

– Ще можете ли да разчитате на човека, когато имате нужда от подкрепа в бъдеще?
– Готов ли е да поправи нещата бързо, когато нещо се обърка?
– Ще може ли да ви помогне с поддръжката и архивирането на уебсайта?

 

Грешка 4: Опитвате се да изградите своя уебсайт изцяло сами.
Попитайте експерт, когато сте заседнали! И го направете, преди да прекарате 5 часа (или дни!), опитвайки се да разберете нещо, само за да Ви стане ясно, че наистина не харесвате това, което се получава. Експертът може да Ви покаже или да го направи вместо вас за 10 минути, така че не винаги ще Ви излезе толкова скъпо. Или пък ще продължите да прекарвате времето си в губене на часове и дни, играейки си с настройки на странен кодов език.
А може и да прекарвате непълноценно време с Google, за да се опитате да намерите отговори и да потърсите помощ в множество форуми, опитвайки се да научите техническата терминология, която изглежда е обяснена само с още повече технологически понятия 😉

 

Какво да не забравя след стартирането на уебсайта?

Току-що стартирахте уебсайта си, така че се поздравете за добре свършената и упорита работа!

Сега, най-накрая имате време да се отпуснете и да започнете да правите бизнес.
… Да, но… след стартирането на Вашия уебсайт, вземете си заслуженият отдих от техническите неща … Но не и почивка!

Вашият уебсайт се нуждае от продължителни грижи, поддръжка и внимание, за да сте сигурни, че все още Ви дава полезността и функционалността си, за която е бил създаден.

След стартирането му не бихте искали:

 • Да изчезне за една нощ;
 • Да спре да се представя по най-добрия си начин, както преди;
 • Да пренасочва посетителите си към някакъв съмнителен сайт за възрастни;

Изключително неприятни последствия, подронващи Вашия професионален онлайн имидж. Бихте могли да не го забележите месеци наред, докато някой не ви каже.

Ако уебсайтът не се актуализира регулярно, то той ще бъде уязвим за хакерски атаки или някои от функциите му може внезапно да спрат да работят. Това ще доведе до загуба на потенциални клиенти.

Как да избегна проблемите след стартирането на уебсайта?
Това е лесно!

 • Задайте уебсайта си като начална страница или един от разделите в браузъра си, който се отваря автоматично. Защо? Тъй като вие ще сте първият, който ще разбере дали уебсайтът Ви не работи и можете да го поправите бързо (уверете се, че имате резервно копие на Вашия хостинг, а също и плъгин, който може да съхранява резервни копия на Вашия уебсайт локално, което ще гарантира, че ще спите спокойно през нощта);
 • Проверете, че имате инсталирани основни приставки за безопасност – Като например: Защитна стена и скенер за сигурност WordFence и приставка за архивиране като UpdraftPlus.
 • След това, веднъж на една или две седмици, влезте в уебсайта си и:

– Актуализирайте своите приставки, защото това ще поддържа Вашия сайт безопасен, стабилен и устойчив на хакерски атаки;

– Изпратете съобщение до себе си чрез Вашата форма за контакт и тествайте всички форми за регистрация за бюлетин.  Ако Вашата форма за контакт и полето за регистрация не работят, вие губите клиенти. В 99% от случаите посетителите няма да отделят време, за да ви кажат, че не работи.

– Проверете дали всички връзки работят. Неработещите линкове създават лошо впечатление и Ви кара да губите доверието в потенциалните си клиенти. Google, също така, не е фен на неработещите връзки, така че ако страницата Ви има много от тях, това може да повлияе на класирането ви. Не звучи трудно и може да Ви отнеме по-малко от 5 минути, за да Ви спести евентуални загуби и рейтинг на уебсайта.

Поддържането на Вашия уебсайт не е свързан с много работа, но изисква от Вас да сте последователни. Планирайте и задайте напомняне в календара си или наемете някой да го направи вместо вас.

Ако се интересувате как да се подобри видимостта на уебсайтa, качеството му на представяне, привличане на потенциални клиенти и осигуряване на добра позиция в резултатите от търсене в  браузера, прочетете статията от моя блог: SEO оптимизация на уебсайт.