SEO оптимизация на уебсайт

 • Home
 • blog
 • SEO оптимизация на уебсайт
SEO оптимизация на уебсайт

Какво е SEO и защо е важно?

Оптимизацията за търсачките е процесът на оптимизиране на уеб страниците и тяхното съдържание, за да бъдат лесно откриваеми от потребителите, които търсят термини, свързани с вашия уебсайт. Терминът SEO описва също така процеса, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата и текстовете на уебсайта. Въпреки че концепцията за SEO е сравнително проста, все още има въпроси относно спецификата и, като например:

 • Как да „оптимизирате“ вашия уебсайт или този на вашата компания за търсачки?
 • Как да разберете колко време да отделите за SEO?
 • Как можете да разграничите „добри“ SEO съвети от „лоши“ или вредни SEO съвети?
 • Може би най-важният аспект на оптимизацията на търсачките е как всъщност можете да използвате SEO, за да подпомогнете по-подходящия трафик, потенциални клиенти и продажби за вашия бизнес.

Защо трябва да се грижите за SEO оптимизацията?

Милиарди търсения се провеждат онлайн всеки ден. Това означава огромно количество специфичен трафик с висока намерение. Много хора търсят конкретни продукти и услуги с намерението да плащат за тези неща. Известно е, че тези търсения имат търговско намерение, което означава, че те ясно показват с поведението си, че искат да купят нещо, което предлагате.

Какво всъщност работи за управление на SEO трафика от търсачките?

Важно е да се отбележи, че Google е отговорен за по-голямата част от трафика на търсачките в света. Google е доминиращият играч в резултатите от търсенето, в които вашият бизнес или уебсайт биха искали да се показват.  Най-добрите практики, описани в това ръководство, ще ви помогнат да позиционирате вашия уеб сайт и съдържанието му да се класира и в други търсачки.

Алгоритъмът на Google е изключително сложен, но на високо ниво:

Google търси страници, които съдържат висококачествена, подходяща информация, за заявката на търсещия. Алгоритъмът на Google определя уместността чрез „обхождане“ (или четене) на съдържанието на уебсайта ви и оценяване (алгоритмично) дали това съдържание е подходящо за това, което търси търсещият, въз основа на ключовите думи, които съдържа и други фактори (известни като „сигнали за класиране“) , Google определя „качеството“ по много начини. Все по-често допълнителните сигнали за класиране се оценяват от алгоритъма на Google, за да се определи къде ще се класира уебсайта, като например:

 • Как хората си взаимодействат с  уебсайта (Намират ли информацията, от която се нуждаят и остават ли на уебсайта, или „отскачат“ обратно към страницата за търсене и кликват върху друга връзка? Или просто игнорират вашата обява в резултатите от търсенето и изобщо не кликват?)
 • Скорост на зареждане на уeбсайта и „удобство за мобилни устройства“;
 • Колко уникално съдържание има един уебсайт ( дублирано съдържание с ниска стойност).

 

website-blog

 

Съществуват стотици фактори за класиране, които алгоритъмът на Google взема предвид в отговор на търсенията, а Google непрекъснато се актуализира и усъвършенства, за да гарантира, че предоставя най-доброто възможно потребителско изживяване.

Индексиране

Водещите търсачки като Google, Bing и Yahoo! използват софтуер, познат като роботи или кролери (robots/crawlers), който обхожда уеб страниците и ги индексира чрез специални алгоритми. Индексацията е процеса на обхождане на страниците, до които кролерите могат да достигнат, и добавянето им в базата данни на търсачките. Базите данни могат да бъдат разглеждани като библиотеки, в които търсачките търсят най-подходящите отговори и ги връщат като резултати при зададено търсене. Забележете, че когато търсите нещо, търсачката връща отговора от своята база данни, а не търси определен уебсайт.

(Изт. Уикипедия)

Увеличаване на видимостта

Има много различни методи, с които да се увеличи видимостта на уеб страница в резултатите от търсене. Кръстосаните връзки (cross linking) към най-важните страници на същия уебсайт може да подобри нейната видимост. Писане на съдържание, което включва често търсена ключова фраза, така че да бъде свързана с широк кръг от заявки за търсене, потенциално ще увеличи трафика. Честото обновяване на информацията може да накара търсещите роботи да се връщат по-често, като така ще придават допълнителна тежест на уебсайта. Добавянето на подходящи заглавия, както и ключови думи в етикетите на уеб страницата, може да подобри състоятелността на уебсайта в базата данни на търсачките.

(Изт. Уикипедия)

За да бъде одобрен и индексиран един уебсайт без да се налага да е отхвърлен е необходимо да се вземат предвид следните правила:

 • Да има качествено уникално съдържание ( копирането на информация или дублирането от друг такъв не се толерира), с включени ключови думи (в url също), заглавие на страницата до 60 знака, описание до 160, важните думи в <strong>;
 • Да се изготви карта на уебсайта: sitemap;
 • Да се проверят всички линкове дали не са счупени и работят коректно;
 • Да се направи оптимизация на изображенията – Заглавие и  Alt таг на всички снимки да са попълнени;
 • Пермалинковете ( името на публикацията в url) да не съдържат стоп думи като в, и, на, а, заглавието на поста да не е с номер, а с title;
 • Пълно съвпадение на текста при търсене;
 • Уебсайтът дa не е в режим Maintenance Mode или с включена опция забранен за търсачки.
 • Големината на файловете в уебсайта и скоростта на тяхното зареждане, имат значение затова колко бързо потребителите ще получат информацията, която търсят. Така, по-бързите уеб сайтове започват да се класират на предни позиции при изобразяване на резултатите от търсенето, което прави оптимизацията за скорост една от най-важните.
 • Мета данни на изображението – Когато обработвате даденото изображение във Photoshop може да добавите мета данни към него от File>File info> , след което попълвате всички полета.