SEO оптимизация на уебсайт

 • Home
 • blog
 • SEO оптимизация на уебсайт
SEO оптимизация на уебсайт

Какво е SEO и защо е важно?

Оптимизацията за търсачките е процесът на оптимизиране на уеб страниците и тяхното съдържание, за да бъдат лесно откриваеми от потребителите, които търсят термини, свързани с вашия уебсайт. Терминът SEO описва също така процеса, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата и текстовете на уебсайта. Въпреки че концепцията за SEO е сравнително проста, все още има въпроси относно спецификата и, като например:

 • Как да „оптимизирате“ вашия уебсайт или този на вашата компания за търсачки?
 • Как да разберете колко време да отделите за SEO?
 • Как можете да разграничите „добри“ SEO съвети от „лоши“ или вредни SEO съвети?
 • Може би най-важният аспект на оптимизацията на търсачките е как всъщност можете да използвате SEO, за да подпомогнете по-подходящия трафик, потенциални клиенти и продажби за вашия бизнес.

Защо трябва да се грижите за SEO оптимизацията?

Милиарди търсения се провеждат онлайн всеки ден. Това означава огромно количество специфичен трафик с висока намерение. Много хора търсят конкретни продукти и услуги с намерението да плащат за тези неща. Известно е, че тези търсения имат търговско намерение, което означава, че те ясно показват с поведението си, че искат да купят нещо, което предлагате.

Какво всъщност работи за управление на SEO трафика от търсачките?

Важно е да се отбележи, че Google е отговорен за по-голямата част от трафика на търсачките в света. Google е доминиращият играч в резултатите от търсенето, в които вашият бизнес или уебсайт биха искали да се показват.  Най-добрите практики, описани в това ръководство, ще ви помогнат да позиционирате вашия уеб сайт и съдържанието му да се класира и в други търсачки.

Алгоритъмът на Google е изключително сложен, но на високо ниво:

Google търси страници, които съдържат висококачествена, подходяща информация, за заявката на търсещия. Алгоритъмът на Google определя уместността чрез „обхождане“ (или четене) на съдържанието на уебсайта ви и оценяване (алгоритмично) дали това съдържание е подходящо за това, което търси търсещият, въз основа на ключовите думи, които съдържа и други фактори (известни като „сигнали за класиране“) , Google определя „качеството“ по много начини. Все по-често допълнителните сигнали за класиране се оценяват от алгоритъма на Google, за да се определи къде ще се класира уебсайта, като например:

 • Как хората си взаимодействат с  уебсайта (Намират ли информацията, от която се нуждаят и остават ли на уебсайта, или „отскачат“ обратно към страницата за търсене и кликват върху друга връзка? Или просто игнорират вашата обява в резултатите от търсенето и изобщо не кликват?)
 • Скорост на зареждане на уeбсайта и „удобство за мобилни устройства“;
 • Колко уникално съдържание има един уебсайт ( дублирано съдържание с ниска стойност).

 

website-blog

 

Съществуват стотици фактори за класиране, които алгоритъмът на Google взема предвид в отговор на търсенията, а Google непрекъснато се актуализира и усъвършенства, за да гарантира, че предоставя най-доброто възможно потребителско изживяване.

Индексиране

Водещите търсачки като Google, Bing и Yahoo! използват софтуер, познат като роботи или кролери (robots/crawlers), който обхожда уеб страниците и ги индексира чрез специални алгоритми. Индексацията е процеса на обхождане на страниците, до които кролерите могат да достигнат, и добавянето им в базата данни на търсачките. Базите данни могат да бъдат разглеждани като библиотеки, в които търсачките търсят най-подходящите отговори и ги връщат като резултати при зададено търсене. Забележете, че когато търсите нещо, търсачката връща отговора от своята база данни, а не търси определен уебсайт.

(Изт. Уикипедия)

Увеличаване на видимостта

Има много различни методи, с които да се увеличи видимостта на уеб страница в резултатите от търсене. Кръстосаните връзки (cross linking) към най-важните страници на същия уебсайт може да подобри нейната видимост. Писане на съдържание, което включва често търсена ключова фраза, така че да бъде свързана с широк кръг от заявки за търсене, потенциално ще увеличи трафика. Честото обновяване на информацията може да накара търсещите роботи да се връщат по-често, като така ще придават допълнителна тежест на уебсайта. Добавянето на подходящи заглавия, както и ключови думи в етикетите на уеб страницата, може да подобри състоятелността на уебсайта в базата данни на търсачките.

(Изт. Уикипедия)

За да бъде одобрен и индексиран един уебсайт без да се налага да е отхвърлен е необходимо да се вземат предвид следните правила:

 • Да има качествено уникално съдържание ( копирането на информация или дублирането от друг такъв не се толерира), с включени ключови думи (в url също), заглавие на страницата до 60 знака, описание до 160, важните думи в <strong>;
 • Да се изготви карта на уебсайта: sitemap;
 • Да се проверят всички линкове дали не са счупени и работят коректно;
 • Да се направи оптимизация на изображенията – Заглавие и  Alt таг на всички снимки да са попълнени;
 • Пермалинковете (името на публикацията в url) да не е с номер, а с title;
 • Пълно съвпадение на текста при търсене;
 • Уебсайтът дa не е в режим Maintenance Mode или с включена опция забранен за търсачки.
 • Големината на файловете в уебсайта и скоростта на тяхното зареждане, имат значение затова колко бързо потребителите ще получат информацията, която търсят. Така, по-бързите уеб сайтове започват да се класират на предни позиции при изобразяване на резултатите от търсенето, което прави оптимизацията за скорост една от най-важните.
 • Мета данни на изображението – Когато обработвате даденото изображение във Photoshop може да добавите мета данни към него от File>File info> , след което попълвате всички полета.

 

Off-Page-Optimization  – Популяризиране в директории, портали, търсачки

            За да се привлече по-голям трафик от потенциални клиенти към уебсайта и да се увеличи неговата популярност то той се регистрира в големи портали, търсачки, каталози, директории, социални мрежи. По този начин търсещата машина, чрез компютърните си програми за претърсване – т.нар. “паяци” , “ботове” или “роботи”, обхождат цялото уеб пространство като следват връзки към нови уебсайтове или актуализирани уеб страници. Именно там те ще попаднат на линк към него. Връзките идват от тези, които вече са индексирани. Затова е важно той да присъства в колкото се може повече директории, с висок ранг на популярност. Това, от една страна ще го направи видим в интернет пространството, ще се индексира от търсещата машина, ще увеличи посещенията към уебсайта, а от друга ще стане разпознаваем като бранд, услуга, дейност.

            Другият начин е сами да предложим нашия уебсайт на места, посочени от самите търсещи машини – Google, Bing, Yandex, Baidu, AOL, Ask др. като се намери връзката или бутона с надпис “Add URL” “Submit a Site” “List Your URL”, в която да го добавим.

 1. https://www.gbg.bg/ukazatel/;
 2. http://www.start.bg;
 3. https://bgtop.net;
 4. https://www.bezplatno.net;
 5. http://www.ad-bg.net;
 6. http://bgsaitove.com;
 7. http://econ.bg;
 8. http://4bg.info;
 9. http://bulsites.com;
 10. http://www.dirbulgaria.com;
 11. https://www.bing.com/webmasters;
 12. http://addsites.eu;
 13. http://saitove.org;
 14. http://saitove.biz;
 15. http://dirbox.net;
 16. http://vip.dir.bg;
 17. https://my.goldenpages.bg;
 18. https://bgweb.info/;
 19. https://www.directory.bg/;
 20. http://www.obiavi-bg.com;
 21. https://www.olx.bg/