Топ 10 тенденции в графичния и уеб дизайн 2020

 • Home
 • blog
 • Топ 10 тенденции в графичния и уеб дизайн 2020
Топ 10 тенденции в графичния и уеб дизайн 2020
Дизайнът ни помага да разберем по-добре света, а неговите тенденции ни позволяват да бъдем в крак с времето. Дизайнер ли сте или само работите с него – винаги трябва да сте запознати с най-новите тенденции.
Разбирането на същността на промените в стила помага да поддържате работата си на високо ниво и да получавате положителни отзиви.
Опитах се да разгледам не само шаблоните, но и отделните елементи на графичния дизайн. И тук е основният акцент на близкото бъдеще: почти е невъзможно да се направи грешка, защото идват противоречиви тенденции.

Топ тенденциите в графичния дизайн за 2020 са:

 1. Цветна тема
 2. Интерактивно развитие
 3. Зрителна деформация
 4. Градиенти
 5. Футуристични модели
 6. 3D
 7. Асиметрични оформления
 8. isometry
 9. Творчески серифи с шрифт
 10. Изображения в космоса
 11. Анимация
 12. Минимализъм

Цветна тема

Първото нещо, което можах да подчертая, е че потребителите се отегчават от солидни уеб страници, мобилни приложения и плакати.
Глобални марки като Apple, Tesla, Samsung, Hublot, както и топ месинджъри като Telegram, разбраха това. Сега те го използват напълно, за да задържат вниманието на потребителите.
Можете да се убедите сами – просто погледнете следващото кратко видео.
Затова в графичния дизайн все по-често можете да видите ярки и цветни елементи. Не е тайна, че цветовете играят голяма роля за създаване на впечатлението за проекта. Този факт започва да се използва в пълна степен.
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 цветова схема
Пример за използване на ярка цветова схема
Ето първото противоречие: тъмното също е на мода. Все пак става въпрос повече за черни нюанси, отколкото за синьо или тъмнозелено. Елегантен черен тон, съчетан с минимализъм, привлича много голям брой потребители.
Топ 10 потребители на графичен дизайн 2020 потребители
Уебсайтът на Еверест е отличен пример.
През януари 2019 г. той получи титлата „Най-добър дизайн на месеца “ според класацията Awwwards . Telegram X, Messenger, Skype са примери за незабавни съобщения, които добавиха тъмна тема.
Въпреки това, с тенденцията „Мрак“, както мнозина я наричат, си струва да бъдете внимателни. Първо, той е придирчив към ярките цветове. Можете да добавите топли цветове като червено или жълто, но:
 • те трябва да са матови;
 • цветните елементи трябва да са малки и в ограничени количества.

 

Интерактивно развитие

Следващата тенденция, която продължава няколко години, са анимирани елементи.  Правите преходи между страниците и отварянето на работните прозорци са в далечното минало. Слайдове, промяна на остротата, завъртания и други ефекти правят проектите и уебсайтовете по-интерактивни, което привлича потребителя.
Пример за топ 10 тенденции в графичния дизайн 2020 Добър пример  за това е уебсайтът на Стерлинг, също класиран от Awwwards. Може да отнеме много време, за да опишете възможностите на този уебсайт, но по-добре отидете сами и опитайте.
Една от целите на дизайна е да привлече вниманието на потребителя. Покажете поне един уебсайт с интерактивни възможности или плакат това ще предизвика много по-голям интерес към продукта. Следователно интерактивността е постоянна и развиваща се тенденция на графичния дизайн .

Зрителна деформация

Още веднъж:
Добрият дизайн привлича вниманието .
Как да постигнем това?
Да се накара публиката да разгледа всички елементи, за да разбере същността на картината. С други думи, можете да играете с оптичното възприятие на човека. Факт е, че мозъкът ни до голяма степен е изграден върху шаблони. Едни от тях са симетрични, директни снимки. Но ако тези правила са нарушени, мозъкът няма да ги пропусне, а ще иска да разбере посланието. И така, той ни изпраща сигнали, чрез които в 90% от случаите спираме да гледаме деформираните снимки.
Топ 10 тенденции в графичния дизайн 2020
Особеността на този дизайн е, че той създава усещане за динамичност на картината, когато всъщност е статичен. По някакъв начин добавя игривост и привлича потребителя да погледне изображението, дори когато стане разбираемо.

Градиенти

В началото казах, че хората са уморени от скучни дизайни. Едно от тях е монотонността. Следователно през последните няколко години градиентите или „цветовите преходи“, както ги наричат ​​днес, се развиват все по-активно.
Топ 10 тенденции Градиент Дизайн 2020 градиенти
Тъй като това е доста нова тенденция, тя преминава в експериментален етап. Ето защо сега можем да видим много начини за неговото изпълнение. Това може да бъде просто разделение на картината на няколко цвята или плавен преход на един цвят към друг.
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 комбинации
И така няма значение дали използвате очакваните комбинации (бяло с черно / червено с оранжево / синьо с виолетово) или несъвместими на пръв поглед цветове. Градиентите са една от основните тенденции в графичния дизайн . Следователно днес тя може да се използва в почти всяка форма.

Футуристични модели

Помните ли „Завръщане в бъдещето 2“?
Той е доста стар филм и тогава фантазиите биха могли да бъдат най-невъобразимите. Независимо от това, филмът е култов, създал футуристични образи в много епизоди. Днес разполагаме с повечето устройства, които бяха представени в този филм, включително ховърбордове и маратонки Nike с автоматично завързване. Така че е време да използвате футуристични изображения в графичния дизайн ,
примери.
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 изображения
Това могат да бъдат единични графични елементи или цялото изображение. Така или иначе през следващите няколко години това ще помогне на марките да създават наистина уникално съдържание. Освен това дори големите корпорации най-накрая ще могат да надграждат и да вървят в крак с времето. Например така изглежда дизайнът на BBC Two след сравнително скорошно ребрандиране .
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 Дизайн на ВВС
Проектиран от BBC TWO. Източник на изображението
Ето така е изглеждал преди:
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 дизайн на ВВС
Очевидно новата версия изглежда много по-цветно и наистина отговаря на съвременните тенденции.Основният акцент на тази тенденция е, че никога няма да знаем какво ще бъде бъдещето. Следователно в тази посока можете да дадете пълна свобода на въображението. Колкото по-разширяващ е, толкова по-уникален ще бъде вашият графичен дизайн или илюстрации през 2020 г. Ако все още не можете да решите как да проектирате проекта си, изберете футуризъм. Тук е почти невъзможно да се направи грешка.

3D

Триизмерни композиции, на първо място, създават планина от работа на дизайнера . Но в резултат на това получаваме изящна картина, в която искате да се потопите. В същото време 3D проектите все повече изпълват нашия свят. Филмите, рисунките на асфалт, лога и много други стават все по-обемни.
Топ 10 тенденции на обема на графичния дизайн 2020
Забележителното е, че се съчетава идеално с повечето други тенденции. Футуристична 3D кутия ? Триизмерната анимация с градиент е върхът на умението. Това е чудесна платформа за въплъщение на най-лудите хора. Хората така или иначе ще го харесат.
Топ 10 тенденции Градиент Дизайн 2020 градиенти

Асиметрични оформления

Много популярна тенденция на 21 век във всяка област е премахването на граници и изтриването на модели. Например, вижте как грациозно са проектирани небостъргачите или музеите днес. Обрати, заобляне – всичко това беше невъобразимо през миналия век. Сега това е тенденция. Колкото по-сложна е идеята, толкова повече цветови тенденции в уеб дизайна.
Топ 10 страници в графичния дизайн 2020
Съгласете се, че не виждате често подобен дизайн на повечето посетени страници. Защото лъвският дял от посещенията Ви са на новинарски сайтове, онлайн магазини или социални мрежи . По правило те са създадени преди 5 или повече години. Сега такъв разрушителен външен вид изглежда уникално. Квадратните решетки вече губят своята актуалност, тъй като стават скучни. И това е неприемливо в областта на графичния дизайн.
Асиметричните оформления изискват повече внимание. Потребителите могат да бъдат изключително любопитни за това къде ще се намира новото изображение или текст, как изглежда графиката под страницата. Това създава усещане за интерес и изненада.

isometry

Рисуването на триизмерен обект в двумерно измерение е друга тенденция, която започна да се развива тази година. Така става възможно да се създаде цяла вселена в едно малко пространство. Отнема повече време за изследване на Вселената, нали?
Топ 10 тенденции Графичен дизайн 2020 двуизмерен
Картината изглежда доста проста и чиста, не изисква много време за изучаване. Но има дълбочина, с която плоският дизайн не може да се конкурира. Използвайки изометрията, можете по-ясно да демонстрирате работата на програма или общ изглед на района.Отново изометричният дизайн се съчетава добре с повечето тенденции. На снимката по-горе можете да видите доста прост наклон на синьо и лилаво. Но можете да добавите към него малко футуризъм, например да промените облика на сградите. Такава картина е много привлекателна.

Творчески серифи с шрифт

Искаме да обърнем внимание на най-малкия елемент от графичния дизайн, за който понякога не се замисляме. Спомнете си как сте писали в началното училище и как изглежда вашият почерк сега. Интересни къдрици се появяват навсякъде и шрифтът става много по-приятен. Да се върнем към историята на най-големите изобретатели на 21 век, Стив Джобс. Веднъж той работи с екипа си върху обикновен текстов редактор за Macintosh. Той искаше да обърне много внимание на разнообразието от шрифтове. В крайна сметка вниманието на потребителя често е фокусирано върху текста. Така че той трябва да се забавлява дори, докато четете.
Топ 10 тенденции на четене на графичен дизайн 2020
В прост текст ние не обръщаме внимание на този елемент . Но ако това е лозунг или име на компанията, тогава всяка част ще бъде оценена. Представете си, че буквите в логото на изображението по-горе са написани в обичайния Times New Roman . Без креативност и нулев ефект.Но подобен изглед на дори една буква „Q“ веднага създава лесно запомнящ се асоциативен масив. Ако подарите визитка с такова лого, то тогава човекът определено ще го обмисли за няколко секунди, преди да намери телефонния номер и адрес. По този начин създаването на по-сложни шрифтове и серифи е друга тенденция за 2020 г. което ще помогне за изграждането на брандове и привличане на повече публика.

Изображения в космоса

През следващата година изображенията в космоса ще бъдат популярни. Ярък визуален ефект, който се фокусира върху самия обект. Футуризмът и минимализмът придават на образа определена лекота. Тази тенденция трябва да се използва предимно от производствените компании, които искат да се съсредоточат върху своите продукти. Този стил се е доказал и се използва активно в дизайна на външната реклама.
Изображения в космоса

Анимация

През 2020 г. тенденцията за лого анимация  ще продължи. Тя е ярка, красива и елегантна. Някои компании въвеждат анимация при първо зареждане на страницата, след което логото става статично.  Но всичко трябва да бъде професионално, като правило, сложната анимация позволява на една компания да подчертае характеристиките на марката и нейната уникалност. Предлагам да разгледаме няколко примера:
Източник на изображение на дрибъл
Източник на изображението
Източник на изображение на дрибъл

Минимализъм

Тази тенденция не намалява от много години. Но той стигна до графичния дизайн и по-специално дизайна на уеб страниците сравнително наскоро. Сега това е основната тенденция на повечето разработки.
Топ 10 тенденции в минимализма на графичния дизайн 2020
Уебсайтът Milkside като пример за минимализъм
Един от принципите на дизайна е, че са необходими 8 секунди за привличане на вниманието. Минимализмът е насочен към прилагането на този принцип. Вниманието е концентрирано само върху основните елементи, които дават ключово послание на потребителя. Има обаче още едно противоречие, пряко в тази тенденция. Стереотипно, част от минимализма е ограничен в броя цветове, а именно черно и бяло. Но днес, напротив, все повече нюанси все повече се добавят. Освен това Milkside е един от многото примери, при които цветовата схема може да бъде напълно различна. Така се развива така нареченият „подвид на минимализма “, който разширява възможностите на създателите, а не ги ограничава в тясна посока.

Какво ще излезе от мода

В крайна сметка искам да се съсредоточа върху елементи, които губят своята популярност.
Прекомерно разнообразие
От известно време уебсайтовете или плакатите много често се пълнят с много различни шрифтове, нюанси и геометрични фигури . Сега тази обемност отблъсква. Изображението изглежда неловко, сякаш малко е откраднато за него. Няма усещане за оригиналност. Следователно никой няма да извайва всичко подред „на случаен принцип“.
Сложни, пищни композиции
Писах по-горе, че трябва да обърнете внимание на детайлите.  Преувеличените снимки са безполезни.  Всъщност цялото великолепие е заменено от минимализъм .
Детайли на топ 10 тенденции за графичен дизайн 2020
Пример за подробна снимка
Приглушени нюанси
Те ще останат популярни в някои стилове на фотографията , но със сигурност не и в графичния дизайн. Както вече споменахме, основната тенденция на 2020 г. са ярки и цветни цветове или елегантно черно. Без избледняване. Това създава усещане за миналото, което не е сравнимо с понятието „тенденция”.

Изт. https://merehead.com/ru/blog/top-graphic-design-trends-2020/